Motie over voedselbossen nipt verworpen

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Maandag prijkte een motie op de agenda van de Lochemse gemeenteraad met de titel ‘includerende landbouw’. Met als doel om het gemeentelijk beleid beter af te stemmen om nieuwe en alternatieve vormen van landbouw, zoals voedselbossen en agroforestry. De motie kwam van LochemGroen! en werd gesteund door de gehele oppositie van PvdA, GroenLinks, D66 en CDA. Met slechts één stem verschil werd de motie afgeschoten door de coalitie van GB, VVD en MmL.

Veel mensen lopen rond met plannen voor voedselbossen, pluktuinen en andere alternatieve vormen van landbouw. Het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Lochem staat in veel gevallen niet toe dat landbouwgrond gebruikt wordt voor minder klassieke vormen van landbouw. Dat moet veranderen vinden de indieners van de motie.

Sympathiek

De strekking werd breed als ‘sympathiek’ betiteld maar de coalitiepartijen, met uitzondering van één lid van GB, stemden tegen. Zij volgen de opvatting van wethouder Marja Eggink die vindt dat een en ander integraal geregeld moet worden in het Omgevingsplan. Het kan nog wel tot het eerste kwartaal van 2024 duren voordat dit plan er ligt.

Initiatiefnemers van alternatieve vormen van landbouw krijgen vaak nul op het rekest als ze een aanvraag indienen bij de gemeente. Dit staat nieuwe ontwikkelingen in de weg, vinden de indieners van de motie. Zo is het bijvoorbeeld ook niet toegestaan om een wijngaard te beginnen op grond met een landbouwbestemming. De definitie van landbouw lijkt wat achterhaald in het geldende bestemmingsplan.

De stemming leidde tot 10 stemmen voor en 11 tegen. Twee raadsleden waren maandag afwezig.