Busverbinding Borculo-Lochem-Deventer wordt hersteld

0
(archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM/BORCULO – De directe busverbinding tussen Borculo, via Lochem, naar Deventer wordt met ingang van 11 december hersteld. Vorig jaar rond die datum verdween lijn 56 van het toneel, zeer tot ongenoegen van velen in de gemeente Lochem. Lijn 57, die momenteel Deventer met Laren verbindt, rijdt vanaf december weer door naar Borculo.

Doordat lijn 57 doorrijdt naar Borculo, ontstaat er een overstapvrije verbinding van Deventer naar Lochem en Borculo. Door wegaanpassingen neemt de reistijd tussen Borculo en Deventer overigens wel wat toe, ten opzichte van de situatie tot eind vorig jaar. Herstel van de verbinding betekent ook dat inwoners van Epse, Harfsen en Laren weer zonder overstap met de bus naar Lochem kunnen rijden. Herstel van de rechtstreekse verbinding is ook goed nieuws voor leerlingen van scholen in Borculo, Lochem en Deventer.

Borculo-Zutphen

Lijn 58, van Borculo naar Zutphen, die Barchem en Lochem aandoet, blijft bestaan. Zowel lijn 57 als 58 rijden één keer per uur. Tussen Lochem en Borculo rijdt op die manier twee keer per uur een bus. Lijn 58 rijdt in de schoolvakanties overigens alleen tussen Lochem en Zutphen. In Borculo bestaat aansluiting richting Neede en Doetinchem. Elders in de gemeente Lochem blijft lijn 81 van Zutphen, via Eefde en Gorssel, naar Deventer ongewijzigd als de nieuwe dienstregeling ingaat.

Vlinderlijn blijft

De Vlinderlijn 852 blijft eveneens ongewijzigd rijden van maandag t/m vrijdag overdag en in de vakanties. Deze bus rijdt in de ochtendspits – als lijn 52 – een vaste route door Lochem met het station als start- en eindpunt. Buiten de spits is de bus op afroep beschikbaar.

In de weekenden rijdt momenteel overdag lijn 458 tussen Borculo en Ruurlo. Door wegaanpassingen, waaronder het terugbrengen van de maximumsnelheid naar 60 kilometer per uur, kan de huidige dienstregeling niet overeind blijven. Een verslechtering is dat niet per sé, want de lijn gaat vanaf december als ‘ringlijn’ rijden tussen Borculo, Lochem, station Lochem, Barchem en Ruurlo. Ook dan geldt dat lijn 458 alleen in de weekenden rijdt.

Trein

Arriva verzorgt in de Achterhoek ook het treinverkeer. Een noemenswaardige wijziging is dat op werkdagen tussen Zutphen en Winterswijk ’s avonds twee extra treinen gaan rijden. Om 21.50 uur van Winterswijk naar Zutphen en om 23.07 van Zutphen naar Winterswijk.

Arriva presenteerde het vervoersplan 2023 dinsdag aan Gedeputeerde Staten van Gelderland, dat daarna meteen goedkeuring gaf. Het platform van consumentenorganisaties heeft het plan inmiddels van commentaar voorzien.

Provincie

De provincie liet dinsdagmiddag weten dat het openbaar vervoer onder druk staat. ‘De prijzen van brandstof en personeel zijn gestegen. Door de coronacrisis waren er veel minder reizigers. Het aantal reizigers in het openbaar vervoer is ook nog steeds niet op het oude peil. Het reisgedrag is ook onvoorspelbaarder geworden. Door deze ontwikkelingen moeten we op onze structurele begroting extra geld zoeken om het openbaar vervoer op het huidige peil te houden. Dit wordt later in 2022 bekend’, aldus de provincie. Arriva vult nog aan er wel net zoveel bussen rijden als voor corona.