Mooi staartje aan Bachweken Lochem

0
Rien Wulffraat (piano) en Cees Wormeester (contrabas) stoeien met Bach (foto: bachwekenlochem.nl)

LOCHEM – De Bachweken Lochem zijn toe aan de laatste week. Het hoogtepunt en sluitstuk is de Matthäus Passion door het Bachkoor Holland en het Concertgebouw Kamerorkest, op zaterdag 9 april. Diezelfde dag speelt muziekvereniging Advendo werk van Bach in de binnenstad en donderdag staat ‘Stoeien met Bach’ in de voormalige Synagoge aan de Westerwal op het programma.

Bij de uitvoering van de Matthäus Passion, die de afgelopen twee jaar uitviel, treedt dit jaar niet het Haags Matrozenkoor op, maar het Jongenskoor Dalfsen en kinderen van de Academy of Vocal Arts.

Stoeien met Bach

Op donderdag 7 april verzorgt pianist Rien Wulffraat, samen met contrabassist Cees Wormeester, een programma met werken van Bach. Net als in de tijd van J.S. Bach vaak werd gedaan, improviseren zij samen improviseren op hun favoriete Bachthemaʹs. Bach was een meester in het bewerken van en variëren op zijn eigen werken. Improviseren is in de loop der eeuwen een beetje uit beeld geraakt, maar is dankzij de jazz weer terug van weggeweest.

Onvoorspelbaar

Cees en Rien verleggen vaak de koers naar diverse jazzuithoeken waarmee zij met diverse ensembles ruime ervaring hebben. ‘Dit wordt een onvoorspelbare avond om mee te beleven, maar ook een feest der herkenning’, zo luidt de belofte. Het concert vindt plaats in de Synagoge aan de Westerwal in Lochem. Er geldt een maximum van 50 bezoekers. Aanvang 20.00 uur. De laatste kaarten á 10 euro zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Lovink, de VVV of via bachwekenlochem.nl.

Op zaterdagmiddag (9 april) zijn leden van Advendo te vinden op verschillende plekken in de Lochemse binnenstad. Ook zij putten uit het repertoire van Bach. En op 13 april is er nog een ‘toegift’ onder de titel ‘Bach als leraar’. Deze activiteit moest eerder wegens ziekte worden uitgesteld. Violist en muziekdocent Jaap van Elst leidt het publiek door deze muzikale avond met een afwisselend programma door leerlingen van het Muzecollectief, in samenwerking met de Muzehof, Centrum Voor De Kunsten.

Locatie gewijzigd

De locatie is gewijzigd. Dit vindt niet, zoals eerder aangekondigd, plaats in de Remonstrantse kerk, maar in Synagoge aan de Westerwal. Aanvang 19.30 uur. Kaarten á 6 euro zijn voor aanvang te koop aan de zaak. Ook hier geldt dat er plaats is voor maximaal 50 bezoekers.

Meer op: bachwekenlochem.nl