Molenromp voorzien van tijdelijk dak

0
De molen van Reudink is voorzien van een tijdelijk dak (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De romp van de molen van Reudink is vrijdag voorzien van een tijdelijk dak. Het ‘noodkapje’ heeft een diameter van 8,5 meter en moest op het laatste moment nog worden verstevigd om het verwachte pak sneeuw te kunnen dragen. Doel van de noodvoorziening is het weren van hemelwater.

Aanvankelijk was het de bedoeling om een lichtere constructie te plaatsen, maar die was mogelijk niet bestand tegen 20 centimeter sneeuw die wordt voorspeld. Het aangepaste dak is wel een stuk zwaarder, dus moest er een grote kraan van de firma Kuiphuis aan te pas komen.

Romp

Vrijdagochtend werd van een deel van de gevel nog driekwart meter verlaagd opdat het dak waterpas kan liggen. De rest van de romp bestaat uit historische vechtformaatstenen uit 1830. Op de romp werden twee 1100 kilo zware stalend H-balken, die eerder werden verwijderd, weer teruggelegd. Hieraan werd de noodkap vastgemaakt.

De werkzaamheden weden verricht door molenmaker Roald Hans te Vriezenveen en Enzerink sloopbedrijf te Hengelo(Gld). De nieuwe eigenaar, Paul Kok uit Bronckhorst, werkte persoonlijk mee.

De kap moet voorkomen dat nog meer hemelwater naar binnen stroomt. De kelder staat al helemaal vol. Deze wordt uiteindelijk verwijderd.

Lees HIER een eerder artikel over de plannen van de nieuwe eigenaar.

Het nooddak voordat het om de molenromp werd getakeld (foto: LochemsNieuws)

.