Home Nieuws Natuur/milieu Klompenpaden in Laren en Harfsen

Klompenpaden in Laren en Harfsen

0
Foto ter illustratie (bron: Isabell Demuth via Pixabay

LAREN/HARFSEN – Er komen zogeheten klompenpaden in Laren en Harfsen. Dit zijn wandelpaden over meest onverharde paden en over boerenland. Vaak hebben delen van de route een historische oorsprong, zoals kerkenpand, jaagpad of hessenweg.

Het Lochemse college van B&W gaf deze week de zegen aan de twee initiatieven en stelde daar geld voor beschikbaar. De plaatselijke initiatiefnemers kunnen daarmee aan de slag. De projecten ontstonden na een gesprek van de gemeenten met de Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Daarna namen mensen in Laren en Harfsen de uitdaging aan.

Enthousiasme

Wethouder Henk van Zeijts: “Mooi om het enthousiasme voor de klompenpaden van deze inwoners te merken. Het is ook een mooi project. De komst van een klompenpad verbindt inwoners die graag hun eigen streek willen laten zien. En ook de biodiversiteit gaat erop vooruit. Bij de aanleg van klompenpaden is speciale aandacht voor het aanplanten van bijvoorbeeld een haag of bomen langs het pad. En toeristen die het pad komen bewandelen, leggen aan bij lokale horeca of kopen wat bij een boer onderweg. Het mes snijdt aan alle kanten.”

Samenwerking

De komst van de klompenpaden is een vrucht van samenwerking tussen de betrokken partijen. De Provincie Gelderland heeft al € 21.000 per pad beschikbaar gesteld, vanuit een regeling die inmiddels gesloten is. De gemeente financiert € 15.500 per klompenpad. Stichting Landschapsbeheer Gelderland draagt bij met € 5.000 per pad. Samen een flink bedrag, nodig voor het proces en de aanleg. Zodra een klompenpad er ligt, is er een jaarlijkse bijdrage voor het beheer nodig. Deze € 3.000 per jaar betalen de initiatiefnemers, de provincie en de gemeente Lochem samen.

Aan de slag

Nu het geld er is, zullen de vrijwilligers vermoedelijk ongeveer anderhalf jaar nodig hebben voor de realisatie. Een coördinator van SLG begeleidt de twee initiatieven. Eerst wordt een een inwonersgroep samengesteld. Samen bepalen de inwoners waar de route komt en gaan ze daarvoor de gesprekken aan. Klompenpaden lopen voor een deel door het boerenland en langs erven. Ook als het klompenpad er eenmaal ligt, blijft de inwonergroep betrokken bij het beheer. SLG ondersteunt hen hierbij.

Inwoners uit Harfsen en Laren die mee willen doen kunnen contact opnemen met Christina Oosterhoff van SLG via c.oosterhoff@landschapsbeheergelderland.nl of telefonisch via 06
15 68 88 07.

Meer informatie

Er zijn in Gelderland en Utrecht al 131 klompenpaden. Zo liggen er klompenpaden in de buurgemeenten Zutphen en Berkelland. Meer informatie is te vinden op: www.klompenpaden.nl