Mitra failliet; filiaal Lochem is gewoon open

0
De Mitra-slijterij in Lochem is ondanks het faillissement van het moederbedrijf gewoon open. (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Slijterijketen Mitra is failliet. De eigen winkels van het bedrijf uit Doesburg zijn gesloten. De franchisefilialen – waaronder die aan de Julianaweg in Lochem – zijn gewoon open. Voor die tak van het bedrijf wordt een koper gezocht. Er zouden zich al overnamekandidaten hebben gemeld.

Bankroet
De berichten waren donderdagmiddag (30/6) aanvankelijk tegenstrijdig. Er was sprake van zowel uitstel van betaling als van een definitief faillissement. RTL-Z tekende echter uit de mond van curator Coen Houtman op dat er inderdaad sprake is van een bankroet. Uitstel van betaling werd woensdag al aangevraagd, zo blijkt.

Ontslagen
Door de sluiting van de 23 eigen winkels en van het kantoor en distributiecentrum in Doesburg komen 144 mensen op straat te staan. Verreweg de meeste Mitra-slijterijen – 143 in getal – zijn eigendom van franchisenemers. Deze winkels worden volgens de curator bevoorraad door een externe leverancier. De curator richt zich nu volledig op de overname van de franchisetak van Mitra.

Problemen
Mitra heeft het al langer moeilijk. In 2011 had keten nog 250 eigen winkels en 70 franchisefilialen. In dat jaar werden 40 vestigingen gesloten en daarna werden veel filialen overgenomen door franchisenemers.

De website van Mitra
De website van Mitra, donderdag.

Ironie
De website van Mitra is ‘uit de lucht’. Niet zonder ironie zijn daar nog slechts de scherven van een gebroken fles te zien. En de tekst: ‘Momenteel zijn wij de website aan het ‘doorproeven’.
Excuses voor het ongemak!’

‘Minder trammelant’
Mitra – dat staat voor ‘Minder Trammelant’ – is in 1974 ontstaan als onderdeel van de supermarktketen De Boer. De naam is bedacht door Cornelia de Boer-Otten die destijds directeur non-food was bij het familiebedrijf. In 1987 verkocht de familie alle aandelen en ontstond Super de Boer dat later weer werd opgeslokt door Jumbo. Mitra kwam op eigen benen te staan en expandeerde snel.