Minder restafval en meer recycling in gemeente Lochem

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – De gemiddelde Lochemer genereerde in 2018 98 kilo afval. In 2017 was dat nog 115 kilo. De daling met 15%. Tegelijk werd er meer gerecycled, zo blijkt uit de jaarcijfers van Circulus-Berkel. 

In een persbericht legt de gemeente Lochem een directe link met de veranderingen in de inzameling die vorig jaar zijn doorgevoerd. Zo wordt de grijze container minder vaak geleegd en zijn er milieustraten bijgekomen en uitgebreid zodat mensen hun afval gemakkelijker kunnen wegbrengen.

Recyclebaar afval

Per persoon werd vorig jaar 286 kilo grrente-, fruit- en tuinafval (gft), plastic, metaal/blik en drankpakken (pmd) en andere recyclebaar afval ingeleverd. In 2017 was dit nog 273 kilo. Daarnaast werden er 3.488 BEST-tassen ingeleverd met boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel. Het scheidingspercentage nam hierdoor toe van 70 naar 75 procent.

De nationale doelstelling is gesteld op 75 procent afvalscheiding in 2020. De gemeente Lochem heeft dit dus al gehaald.

Papiercontainer

Ruim 8600 huishoudens kregen in het voorjaar van 2018 een ‘blauwe’ papiercontainer. Vrijwilligers van verenigingen zamelen samen met Circulus-Berkel het oud papier sindsdien in. Het maakt het werk voor de vrijwilligers veiliger en minder zwaar. De opbrengst van het oud papier blijft ten goede komen  van de inzamelende verenigingen en scholen.

Restafval wegbrengen

Sinds het voorjaar van 2018 wordt de grijze container in de gemeente Lochem niet meer eens per twee weken, maar eens per vier weken geleegd. Nieuw is verder de mogelijkheid voor alle inwoners om restafval weg te brengen naar ondergrondse containers.

‘Inzamelen op maat’

Bijna 3.000 huishoudens in het buitengebied stapten in het voorjaar van 2018 over op ‘Inzamelen op maat’. Circulus-Berkel leegt de groene en grijze container sindsdien alleen na aanmelding. Door deze manier van inzamelen kan de vuilniswagen een efficiëntere route rijden.