Lodewijk Asscher waarschuwt voor cyberaanval op ForFarmers

0
De fabrieken van ForFarmers en Reudink Biologische Voerders aan het Twentekanaal in Lochem (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/APELDOORN – Voormalig PvdA-voorman en vice-premier Lodewijk Asscher is tegenwoordig het boegbeeld van het nieuwe Centrum voor Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn. In het programma ‘Spraakmakers’ op NPO Radio 1 gebruikte hij woensdagochtend de gemeente Lochem en veevoederconcern ForFarmers als voorbeeld van kwetsbaarheden door cyberaanvallen.

Asscher noemde in het interview de hack die de gemeente Lochem in 2019 trof. “Die gemeente staat er dan alleen voor”, zei hij, om te onderstrepen dat samenwerking nodig is. En verder: “In Lochem zit ook de grootste veevoerfabriek van Europa. Als je bedenkt hoe interessant het kan zijn voor andere landen om ontwrichting te veroorzaken in de voedselproductie in Europa dan zie je opeens dat, achter zo’n nieuwtje dat je langs ziet komen over een hack in de gemeente Lochem, misschien wel een dreiging zit die van nationaal belang is.”

Aanjager

Asscher is de aanjager voor het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) dat zich richt op het vergaren van kennis, onderzoek en opleiding. Het centrum is een initiatief van Hogeschool Saxion, Aventus beroepsopleidingen, Politieacademie, Universiteit Twente en de gemeente Apeldoorn, in samenwerking met andere organisaties op het gebied van veiligheid en IT.

Terugluisteren

De uitzending van ‘Spraakmakers’ is HIER terug te luisteren. Het interview met Lodewijk Asscher begint rond 1:35:00.

Meer over het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD):
www.cvdnederland.nl