Meerderheid voor groene Julianaweg en Molenpoort

0
Een van de voorlopige schetsen voor de Julianaweg en Noorderwal (bron: gemeente Lochem)

LOCHEM – Meer groen, verlaagde Julianaweg en groene verhoogde Molenpoort. Dat is de variant van de inrichting van de Julianaweg en de Molenpoort die voorkeur heeft van inwoners en organisaties die reageerden op een drietal schetsen. 623 inwoners en 52 organisaties hebben meegedaan aan de consultatie.

Begin november is aan inwoners en organisaties in Lochem gevraagd te reageren. Omwonenden werden hiertoe per brief uitgenodigd, maar iedereen kon meedoen. De gemeente verwerkt de reacties, maakt de schetsen definitief en legt deze voor aan de gemeenteraad.

Meedenken

Wethouder Eric-Jan de Haan: “We zijn ontzettend blij met de hoeveelheid reacties. Het laat zien dat Lochem het belangrijk vindt dat we werken aan vernieuwing in de binnenstad. En dat ze graag meedenken.”

Binnenstad

Na het Graafschapsterrein aangepakt is het nu de beurt aan de Julianaweg en Molenpoort. Later volgt nog de herinrichting van de binnenstad. Het idee is om de Julianaweg als omwalling van de binnenstad in te richten waardoor je het beeld krijgt van de historische grachten van Lochem. De aanleg van de Julianaweg wordt zodanig dat te hard rijden niet meer mogelijk is. Daarnaast moet de Molenpoort een betere entree worden naar de binnenstad. Het wordt een voorbeeld voor de andere historische stadspoorten die later aangepakt worden.

Stadsomwalling

De reacties van inwoners en organisaties, verenigd in de Binnenstadsraad laten een duidelijk beeld zien. Een meerderheid stemt voor verlaagd groen als stadsomwalling op de Julianaweg. Datzelfde geldt voor een groene en verhoogde Molenpoort, op de plek tussen Primera en de flat Beijers waar nu nog geparkeerd kan worden.

Noorderwal

Als het gaat om de Noorderwal dan stemt een kleine meerderheid voor een wandelpromenade. Over dit punt worden veel vragen en opmerkingen geplaatst waar de gemeente iets mee wil doen. De vraag is onder meer of het echt nodig dat hier
zo veel parkeerplaatsen zijn? Zijn er geen parkeerplaatsen op andere plekken te realiseren?

Daarnaast zijn opmerkingen geplaatst over oversteekplaatsen, routing/bewegwijzering en mogelijkheden om te laden en lossen. Hier wordt in de uitwerking ook goed naar gekeken, zo belooft de gemeente.

Detaillering

De volgende fase is een meer gedetailleerd ontwerp. Daarbij komen ook details als kunst en zitmeubilair. Ook hiervoor zijn suggesties gedaan in de enquête. De komende maanden wordt hieraan gewerkt. De planning is om in februari de definitieve schetsen te presenteren aan de raad. In die periode gaat ook het traject starten om tot een goede nieuwe inrichting voor de Markt te komen.