Matthijs van Nieuwkerk opent Wijnfestival ‘Lochem met Smaak’

0

LOCHEM – Bekende Nederlander én Almenaar Matthijs van Nieuwkerk opent op zaterdag 26 oktober het Wijnfestival ‘Lochem met Smaak’ in de Grote- of St. Gudulakerk. Er zijn 36 stands waar een grote hoeveelheid wijnen en gerechtjes worden gepresenteerd. Nieuw zijn dit keer kookdemonstraties en de aanwezigheid van twee bierbrouwers die ‘iets hebben’ met wijn.

Restauratiefonds

Zoals altijd is de opbrengst van dit twee-jaarlijkse evenement bestemd voor het restauratiefonds van de kerk. Het doel om 15.000 euro bijeen te brengen. De opening van de 6e editie van het Wijnfestival is om 14.00 uur. Daarbij is ook een rol weggelegd voor voorzitter Peter Houtert van de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW).

Speciaal glas

Bezoekers kopen voor 10 euro (voorverkoop: 8 euro) een glas – met inscriptie van het festival – waarmee ze langs de stands kunnen gaan om wijnen te proeven. Als op slag verliefd wordt op een wijn kan tegen van betaling een goed gevuld glas krijgen. Er wordt gewerkt met munten. Daarmee kunnen ook kleine gerechtjes wordt aangeschaft.

Kookdemo’s

Vanaf 15.00 uur zijn er elk uur kookdemo’s in een door Expert Boeijink beschikbaar gestelde speciale demokeuken van ATAG. Dan wordt er gekookt door de chefs van Zwijnshoofd, Slagerij Sieverink en de restaurants Jansen & Jansen (Gorssel) en Nik en Ik (Zutphen). De verrichtingen van de koks zijn ook te volgen op een groot scherm in de kerk.

Kunst

In de kerk is tijdens het festival ook kunst te zien, in de vorm van schilderijen van Astrid Kruize en Esther de Heer. Overigens is het etiket van de huiswijn van het festival, die al maandenlang te koop is in Lochemse winkels, gebaseerd op een schilderij van Ger ten Asbroek.

Bierbrouwers

Bierbrouwerijen lijken op het eerste gezicht een vreemde eend in de bijt bij een festival waarbij het vooral draait om wijn. Toch zijn dit keer twee brouwers van de partij. Daarvan komt er een uit België en de ander uit Rha, gemeente Bronckhorst. De link tussen wijn er bier is er sinds brouwers bier lageren op wijnvaten. En ook whiskyvaten worden gebruikt.

Champenoise

Echte bierkenners weten wellicht dat er bieren zijn die worden bereid volgens de zogeheten champenoise-methode. Daarbij wordt champagnegist toegevoegd aan het bier dat daarna nog negen maanden rijpt op de fles.

Gist

Die lagering is identiek aan die van champagne. Dat wil zeggen dat de hals van de fles schuin naar beneden is gericht en dat de fles periodiek wordt gedraaid. Hierdoor zakt de gist naar de hals van de fles. Tenslotte wordt top van de fles bevroren, waardoor de gistprop met kracht ontsnapt.

Vrienden

In 2017 bezochten 890 mensen het festival. Het maximal ligt (vergunningtechnisch) op 1000. Het festival heeft op dit moment 65 vrienden die tegen betaling van 100 euro een VIP-behandeling krijgen.

Kaartverkoop

In de voorverkoop zijn kaarten voor het Wijnfestival ‘Lochem met Smaak’ á 8 euro te koop bij de VVV. De voorverkoop stopt 2 weken voor 26 oktober. Kaarten zijn op de dag zelf te koop bij de ingang van kerk en kosten dan dus 10 euro. Het festival duurt tot 19.00 uur.