Sophie Struik aan de slag als dorpsondersteuner Barchem

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

BARCHEM/ZWIEP – Sophie Struik is in december aan de slag gegaan als dorpsondersteuner voor Barchem, Zwiep en Nettelhorst. In die rol zoekt ze de verbinding tussen inwoners, hulp- en vrijwilligersorganisaties. De functie is vergelijkbaar met de zorgcoördinator in Almen en de welzijnscoördinator in Harfsen.

Het gebied waar ze aan de slag gaat telt zo’n 1800 inwoners. Veel daarvan wonen in het buitengebied. “Een aantal mensen van verschillende organisaties in Barchem hebben goed vooronderzoek gedaan. Ze kwamen tot de conclusie dat er meer of minder zorgen bestaan over het welzijn van zo’n 170 mensen. Je zou dat de risicogroep kunnen noemen. De problematiek varieert van eenzaamheid tot onvoldoende toegang tot voorzieningen”, aldus Sophie Struik.

Naoberschap

Het gaat vaak om mensen die zelf niet snel hulp inschakelen. “In Barchem en omgeving proberen familie en buren het vaak zo lang mogelijk samen op te lossen. Het inschakelen van externe hulp komt vaak pas in een later stadium. Het naoberschap werkt nog volop”, zo zegt ze.

Goed werk wordt ook verricht door BarcHulp, dat een aantal jaren bestaat. Een kleine 30 vrijwilligers helpen mensen waar nodig met onder meer vervoer, klusjes en het invullen van formulieren. De organisatie is ontstaan op initiatief van Vereniging Contact Barchem. Sophie Struik noemt haar werk zelf ‘een pioniersfunctie’. Ze is wel in overleg met haar collega’s in Almen en Harfsen. “Die hebben het ook allebei heel anders georganiseerd. Ik moet nu uitzoeken wat de beste aanpak voor Barchem en omgeving is. Ik wil zeker gaan samenwerken met de vrijwilligers in het dorp.”

Bekendheid

Eerste vereiste is om bekendheid te krijgen en om in contact te komen met mensen die eventueel hulp nodig hebben. Van de genoemde 170 mensen bestaat geen adressenlijst, al was het maar omdat dit vanwege privacyregels niet kan. Maar vrijwilligersorganisaties als de Zonnebloem en Vrouwen van Nu kennen wel veel mensen. Van die netwerken wil de nieuwe dorpsondersteuner gebruik maken. Ze wil ook regelmatig in overleg met sleutelfiguren.

Ontmoeting

Sophie Struik: “Er is in Barchem op zich heel veel gelegenheid om elkaar te ontmoeten, maar de mensen die we op het oog hebben maken maar weinig gebruik van bestaande voorzieningen. We willen proberen om dat te veranderen. In eerste instantie binnen het bestaande aanbod maar eventueel ook via nieuwe activiteiten. Dat is ook in het belang van voorzieningen en verenigingen, die baat hebben bij voldoende gebruikers en leden.”

Dorpshuis ‘t Onderschoer is de aangewezen plek voor ontmoeting. “Die is al vrij laagdrempelig. Je kunt er zo binnenlopen om een krantje lezen of om koffie te drinken. Ook zonder dat je eerst ergens lid van moet worden.

Contactgegevens:
Sophie Struik
Telefoon: 06 11 08 13 76
E-mail: ondersteuner@contact-barchem.nl