Lodewijk Asscher te gast bij PvdA Lochem

0
Lodewijk Asscher (l) wordt ontvangen door de Lochemse lijsttrekker van zijn partij, Jos Israel (foto: Lochems)

LOCHEM – De fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, Lodewijk Asscher was vrijdagochtend te gast bij de Lochemse afdeling van de partij. Ook fractiegenoot Henk Nijboer was van de partij in het Stadshuus.

Korte lijnen
Asscher werd onthaald door beoogd fractievoorzitter en lijsttrekker Jos Israel. Die wees op het grote voordeel dat de plaatselijke afdeling van een landelijke partij altijd korte lijnen heeft naar de provincie en naar Den Haag. Als voorbeelden van wat hij ‘snel schakelen’noemde gaf Israel de rondweg en de tweede sluis bij Eefde. Dat laatste leidde zelfs tot een motie in de Tweede Kamer.

Leefbaarheid
Ook wees hij op leefbaarheid in een gemeente als Lochem die onder druk staat. De PvdA signaleert een gebrek aan sociale huurwoningen en seniorenwoningen. Wonen en woningbouw was het centrale thema van de bijeenkomst Hij vroeg Asscher of de fractie van de PvdA in Den Haag kan helpen. ,,Lodewijk, ik hoop dat jij verbindingen kunt leggen”, zo klonk het.

Knokken
Lodewijk Asscher reageerde door te zeggen dat problemen op het gebied van volkshuisvesting overal in het land spelen. ,,Een tekort aan sociale huurwoningen is een van die problemen. De markt doet daar niets aan dus moeten wij daar voor knokken”, zo zei hij. Hij zei dit graag met de afdelingen te willen doen en sprak van ‘de rooie familie’.

Lidl
Tijdens het ongedwongen debat met de vele aanwezigen kwam onder meer aan de orde dat woningcorporaties in de gemeente niet meer bouwen. En Asscher en Nijboer spraken met omwonenden van het Gasfabriekterrein. Daarbij ging het om ‘mega-Lidl’ zoals die in PvdA-kringen wordt genoemd. Het werd voor de gelegenheid zelfs even een ‘giga-Lidl’.

Woningen
In de gemeenteraad verloor de PvdA de strijd om de super te verbannen naar de Hanzeweg en er woningen te bouwen. Verderop in de procedure doen zich mogelijk nog nieuwe kansen voor.

Passie
Asscher zei dat zijn rondgang in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen hem vooral leert dat er veel energie en passie in de afdelingen zit. ,,Dat is echt het leukste deel van de campagne”, aldus de voorman van de sociaal-democraten. Hij reikte namens de partij ook de in Lochem inmiddels bekende rode taarten uit. Die gingen naar Lonely Lochem en de vrijwilligers van ‘t Stadshuus.
Lodewijk Asscher (midden) wordt geflankeerd door de gaande fractievoorzitter Marjan Beuke en haar opvolger Jos Israel (foto: LochemsNieuws)