LochemsNieuws verder met aantal veranderingen

0

LOCHEM – Aan het begin van de voorbije zomer kondigden we een ‘zachte zomerstop’ aan. En een heroverweging over hoe we LochemsNieuws vanaf dit najaar zouden gaan vormgeven. Dat denkproces heeft nieuwe inzichten opgeleverd. Die doen we hier graag uit de doeken. We gaan verder, maar wel op een gewijzigde manier.

De hier beschreven veranderingen gaan definitief in op maandag18 oktober, maar veel is nu al van kracht. Van 13 tot en met 17 oktober wordt deze website niet ge-update. 

Zoals aangegeven raakten de spreekwoordelijke ‘knollen’ kort voor de zomer behoorlijk op. LochemsNieuws is een eenmansproject en na 5,5 jaar blijkt dat het niet lukt om bijna elke dag in touw te zijn. Vaak ook in het weekend en in vakanties. Hoe leuk het werk meestal ook is, dat begon te wringen. Het aantal (trouwe) lezers geeft aan dat er behoefte is aan plaatselijke nieuws. Dat geeft voldoening. Maar aanpassingen zijn nodig om het vol te houden.

Opties

Omdat LochemsNieuws een eenmans-operatie is, schrijf ik de rest van dit artikel in de ik-vorm. Het is een flink ‘essay’ geworden. De nieuwe koers volgt hieronder, maar eerst de achtergronden en mijn visie…

Alle opties zijn de revue gepasseerd: minder, anders of zelfs helemaal stoppen. Op de eerste plaats komt de werkdruk. Ik krijg steeds meer opdrachten van derden. Dat is heel prettig, want van LochemsNieuws alleen kan de kachel niet branden. Dat is voor een groot deel liefdewerk.

Het archief wordt erg groot en kost veel opslagruimte

Maar ook de onkosten en de techniek spelen een rol bij de vraag hoe het verder moet. Een nieuwssite als deze groeit als kool en we lopen tegen grenzen aan van onder meer opslagruimte. Dat kost steeds meer geld en het gaat op termijn nog flink duurder worden. Over 2 gigabyte bereiken we weer een grens. Eerlijk gezegd weten we nog niet of het een haalbare kaart is om dan weer een upgrade te bekostigen. Het archief ‘dumpen’ en er een soort veredelde blog van maken is een optie, maar dat is wel eeuwig zonde. Doorzoeken van oudere berichten is niet alleen voor mij, maar ook voor veel bezoekers interessant.

Kosten

In de afgelopen 2 jaar is relatief veel geld besteed aan extra beveiliging van de website. De site werd vorig jaar het slachtoffer van een serieuze hack die de site een paar dagen plat legde. Deze aanval was zo ernstig dat ik aangifte heb gedaan bij de politie. Al was het maar voor de statistieken.

Tegenover alle onkosten staan gelukkig regelmatige donaties van lezers. Daar ben ik zeer dankbaar voor en dat helpt ook echt. Lees HIER meer over de donatiemogelijkheden.

Donaties maken het verschil. Daardoor worden de onkosten draaglijker.

‘Reaguurders’

Ik krijg veel respons op de berichten die op LochemsNieuws verschijnen. Verreweg de meeste zijn positief. Maar ik krijg helaas ook steeds vaker te maken met minder fraaie reacties. Van mensen die hun onderbuik de vrije loop laten en die elders daarom ook wel ‘reaguurders’ worden genoemd. Dit is tijdens de coronacrisis verergerd. Met name op sociale media zijn mensen actief die de aanval openen op alles wat hen niet aanstaat. Journalisten krijgen, als de boodschappers van het nieuws, af en toe de volle laag. Het is lastig te accepteren dat dit er tegenwoordig kennelijk bij hoort.

Meestal gaat het om reacties om de schouders over op te halen. Maar het lukt niet altijd om aanvallen makkelijk van je af te laten glijden. Zo werd ik onlangs beschuldigd van niets minder dan ‘medewerking aan een genocide’. We hebben een schermopname van het bericht veiliggesteld. De aanleiding: Een simpel bericht over vaccinatiemogelijkheden van de GGD in de regio. De groteske opmerking valt wat mij betreft in de categorie: ‘Je mag in dit land alles zeggen, maar het hóéft niet.’ En hoewel ik vind dat je oog mag hebben voor de zorgen en ergernissen van een minderheid, moet het wel binnen de grenzen van het fatsoen blijven. Die zijn hier overschreden.  Meningen zijn geen feiten en al helemaal niet altijd waarheden.

Meningen zijn niet altijd feiten

Een ander fenomeen is dat mensen zich uitgeven voor iemand anders – vaak bestuurders en andere bekende gemeentegenoten – en zo proberen te reageren op berichten op LochemsNieuws. Voor zo ver bekend hebben we dit soort reacties tot nu toe allemaal onderschept, maar dat is wel extra werk waar we niet op zitten te wachten. En de pogingen zijn vaak ook vaak wel erg doorzichtig, zoals reageren onder de naam ‘Bas van ‘t Erve’ of ‘E.J. de Kip’.

De toekomst

Nu de toekomst… We hebben al een aantal dingen aangepast aan de werkwijze en er volgen er nog een paar. De belangrijkste verandering op een rijtje:

  • Eerst maar het slechte nieuws: Ik pak niet meer elk persbericht of mailtje met aankondigingen op. Dat zijn er gewoonweg te veel geworden. Ik merkte voor de zomer steeds vaker dat ik alleen maar zat te ‘vechten’ tegen de stapel persberichten en niet meer toe kwam aan andere werkzaamheden. Hierdoor blijven onderwerpen, waarvoor meer uitzoekwerk nodig is, liggen. Ook ideeën voor leuke verhalen, waarmee we het verschil kunnen maken, bleven hierdoor steeds vaker onuitgevoerd. Van uitstel kwam vaak afstel. Dat is dubbel jammer want interviews en het brengen van de achtergronden bij het nieuws zijn leuk om te maken en ze zorgen meestal ook voor positieve respons.
  • Mijn idee van lokale journalistiek is dat je een positieve insteek moet hebben, maar kritisch op zaken die beter kunnen of die ronduit niet goed zijn. LochemsNieuws is er vooral voor de selectie en bundeling van nieuws uit de gemeente op één plek, waar nodig met duiding, achtergrond en soms ook opiniërend. Er is niks mis met positief nieuws en nieuws waarbij het gevoel ontstaat van ‘kijk ons nou!’, over mensen en bedrijven die bijzondere dingen doen waar we trots op kunnen zijn. En: Journalistiek is geen activisme. De genuanceerde waarheid voldoet niet altijd aan het beeld van alle lezers. Daar wordt de waarheid echter niet anders van. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat ik onfeilbaar ben. Waar gewerkt wordt vallen spaanders. Fouten moet je willen vooral toegeven en rechtzetten.
  • Wat we overigens bij voorkeur niet doen is aan de slag gaan met de ergernis van een individu. Een aanvaring met de gemeente of andere instantie kan heel vervelend zijn maar een journalist is geen ombudsman. Pas als meerdere mensen tegen hetzelfde probleem aan lopen en als dat het gevolg is van aanwijsbare fouten bij de betrokken instantie, dan wordt het journalistiek interessant. Ik meld dit omdat ik de afgelopen tijd regelmatig te maken kreeg met mensen die erg boos reageerden als ik niet met hun specifieke probleem of mening aan de slag wilde gaan. Wat overigens wel opvalt is dat het lijkt dat steeds meer mensen in de knel komen. Dat vraagt in z’n algemeenheid wel aandacht.
  • Veel verenigingen en organisaties hebben al gemerkt dat ik niet meer alles oppak. Dat vind ik overigens erg jammer. Want ik besef enerzijds dat het steeds lastiger is om media-aandacht te krijgen. Anderzijds communiceren steeds meer verenigingen via sociale media en digitale nieuwsbrieven met hun leden en anderen. Dingen waarmee ze de buitenwacht willen bereiken, zoals openbare activiteiten en evenementen, probeer ik wél op te pakken. Ik doe wat ik kan behappen. Dat is een belofte.
  • Bestrijding van weekendwerk is een speerpunt. Dit betekent weinig, of zelfs geen, nieuwe berichten in het weekend en vooral ook geen berichten waarvoor ik in het weekend op pad moet. Een uitzondering maak ik hooguit voor grote evenementen en dingen waar ik uit persoonlijke interesse toch bij aanwezig ben. De kans is groot dat publicatie dan pas op maandag plaatsvindt.
  • Bij bestrijding van weekendwerk hoort ook dat ik op zondagavond niet langer sportberichten doorgeef. Voor de competitie waarin Sportclub Lochem en Witkampers Laren staat vanaf nu een QR-code aan de rechterzijde van onze website. Door die te scannen of erop te klikken verschijnen uitslagen en standen op een externe website.
    Van andere sporten staat nog niet vast wat ik ermee ga doen.
  • We liepen al niet voorop bij de verslaggeving van ongevallen en incidenten. Anderen zijn veel beter (en sneller) in wat tegenwoordig 112-nieuws heet. We brengen voortaan alleen wat we via officiële kanalen aangereikt krijgen, al dan niet door vragen te stellen. Bij grote calamiteiten komen we uiteraard wel in actie en proberen we ons te focussen op de achtergronden.
  • In plaats van wat de agenda en de stapel persberichten dicteren, ga ik meer aandacht besteden aan onderwerpen waarmee LochemsNieuws zich kan onderscheiden. Dat kunnen maatschappelijk relevante onderwerpen zijn, maar ook mijn eigen voorkeuren gaan een belangrijker rol spelen. Zo blijft het werk leuk en hopelijk levert dit ook mooie verhalen op.
  • Ik benoem een aantal speerpunten waarop LochemsNieuws zich bij voorkeur gaat richten:– Politiek en bestuur
    – Wonen/Leefbaarheid
    – Onze Portemonnee
    – Lokale ondernemingen en agrarisch nieuws
    – Zorg
    – Kunst, Cultuur & Muziek
    – Duurzaamheid/klimaat

    Uit de bezoekerscijfers blijkt dat met name berichten over lokale horeca en winkels goed scoren. Ook het thema ‘wonen’ trekt veel aandacht. Verslaggeving van politieke en bestuurlijke zaken scoort helaas veel minder maar dat blijf ik wel doen. Zeker met de verkiezingen van 2022 op komst. En, met een knipoog, ook vanwege het langzamerhand simpele devies: “Iemand moet het doen.”

Plannen

Ik ben momenteel bezig met de technische voorbereidingen voor een LochemsNieuws Podcast. De werktitel is: ‘Voor wie liever luistert…’ Als het goed gaat volgt binnenkort een proefaflevering. Als alles werkt wil ik periodiek een podcast maken waarin het lokale nieuws en de achtergronden worden besproken. Met duiding van het nieuws en een gedeelte opinie met een knipoog. Ik denk aan ‘uitzendingen’ met een vaste sidekick en/of wisselende gasten. De frequentie staat nog niet vast. In eerste instantie is de podcast te beluisteren via Spotify en later wellicht ook via YouTube.

Podcast en multimedia

We proberen verder samenwerking te zoeken met mensen die mooie videoproducties of drone-opnames maken. Die zijn er voldoende in onze gemeente. Omdat ik niet kan betalen voor dergelijk werk, proberen ik samenwerking aan te gaan op basis van ‘ik de beelden – jij ons platform/bereik’. Dit kan overigens ook gelden voor fotografen.

Commercie

Ik ben journalist en verslaggever en vooral geen advertentieverkoper. Dat laatste is een vak apart en bovendien een dagtaak als je het goed wil doen. De afgelopen tijd heb ik gemerkt dat advertenties van lokale adverteerders mij veel tijd kosten en in verhouding weinig opleveren. Bovendien zorgen advertenties die automatisch worden gegenereerd door Google Ads voor bijna net zoveel inkomsten, maar dan zonder inspanningen.

Lokale adverteerders zijn uiteraard nog steeds welkom maar, ook gezien het aantal lezers dat wordt bereikt, gaat de prijs omhoog. Bovendien moet materiaal op een relevante maat worden aangeleverd, zodat ik daar zelf verder geen werk aan heb.

Een advertorial is een goed PR-middel voor lokale ondernemers

Advertorial

Wat wel kan, en dat is wellicht nog aantrekkelijker dan een advertentie, is de plaatsing van een advertorial. Die schrijven we graag zelf, maar aangeleverde content plaatsen we, na toetsing aan onze voorwaarden, ook. Een advertorial kan gaan over een nieuw artikel of een nieuwe activiteit van een ondernemer. Voor de lezer maken we op subtiele wijze duidelijk dat het om gesponsorde inhoud gaat. Ik leg de mogelijkheden en kosten graag uit. Een advertorial is een uitstekende marketingtool voor lokale ondernemers.

Techniek

Afgelopen zomer is er gewerkt aan de techniek achter LochemsNieuws. Ik kreeg hierbij goede ondersteuning van iemand die dit bijna om niet wilde doen en die ik veel dank verschuldigd ben. De technische aanpassingen zijn nauwelijks zichtbaar voor bezoekers en ze zijn ook nog niet helemaal afgerond. Het is vooral werk onder de motorkap.

Wie ons naar aanleiding van dit bericht iets wil meegeven kan ons bereiken via: info@lochemsnieuws.nl

Over LochemsNieuws

LochemsNieuws is gestart in april 2016 door Henri Bruntink (63). Hij heeft in de 30 jaar daarvoor gewerkt voor Gelders Overijsselse Courant (GOC), Gelders Dagblad en de Stentor. Sinds begin 2016 is hij freelance journalist/zzp’er. Zijn bedrijf heet NieuwsFactor en dat is dus de uitgever van LochemsNieuws. Naast LochemsNieuws werkt hij in opdracht voor weekbladen, ondernemingen en organisaties. Naast journalistiek en commercieel schrijfwerk gaat het daarbij om advies en het redigeren van teksten. In de winter van 2020-2021 was hij eindredacteur bij Allemaal1 TV. De inkomsten komen naast genoemde activiteiten uit donaties van lezers van LochemsNieuws.

De website van LochemsNieuws is gemaakt met WordPress, het wereldwijd meest gebruikte content managementsysteem (cms). Vanwege de prijs wordt de website momenteel gehost door een buitenlandse partij (SiterGound). De servers staan overigens wel in Nederland (Eemshaven). Extra beveiliging wordt geleverd door Sharkgatetm . Verder maken we gebruik van Yoast (SEO) en de gebruikte template, die speciaal is toegespitst op nieuwssites, is van TagDiv.