Lochemse ‘melkboer’ Johan Kwappert (77) overleden

0
(foto ter illustratie: pixabay.com)

BARCHEM/LOCHEM – Vooral voor oudere Lochemers was en bleef hij ‘de melkboer’, ook al was hij dat al lang niet meer. Andere kenden hem nog van zijn verrassend rijk gesorteerde rijdende winkel of als de grondlegger van de supermarkt aan de Albert Hahnweg, die nu PLUS Cornelis heet. Johan Kwappert is op 7 december in zijn woonplaats Barchem op 77-jarige leeftijd overleden.

Winkeltje
Vroeger ging hij langs de deuren met klassieke zuivelproducten als melk, boter, kaas en eieren. Achter het arbeidershuisje van de familie aan de Albert Hahnweg was bovendien een ongelofelijk klein winkeltje, waar het – althans in de herinnering van uw toen nog jonge verslaggever – altijd druk en gezellig was. Johan was bij zijn klanten een graag geziene gast. Altijd vrolijk, vriendelijk en zoals een goede ‘melkboer’ vroeger betaamde, op de hoogte van alles wat er speelde zijn wijk.

Rijdende winkel
De melkkar werd later een forse rijdende winkel waar al veel meer te koop was. Groente, conserven, frisdrank en iets lekkers voor bij de koffie. Kortom, een echte mobiele kruidenierswinkel. De volgende stap – een supermarkt – was een logische maar wel een forse. Deze absolute aanwinst voor Lochem-West verrees op dezelfde plek waar nu de PLUS staat.

Cornelis
Toen Kwappert het welletjes vond werd de winkel overgedragen aan Joop Cornelis. Johan en zijn vrouw gingen in Barchem wonen en zich bezighouden met andere dingen. Maar hij bleef tot voor kort volop in het leven staan. Hij was er vaak bij als er ‘iets te doen’ was in Lochem of Barchem en informeerde altijd naar het wel en wee van zijn vele kennissen en oude klanten die hij dan tegen kwam.

Voetbal
En hij hield zich bezig met zijn hobbies. Daaronder biljarten en bovenal ‘zijn’ Sportclub Lochem. Hij was er ooit sponsor maar bekleedde ook allerlei functies binnen de verenging. Laatstelijk was hij bijvoorbeeld nog bestuurder van de Club van 100. In de overlijdensadvertentie schreef het bestuur van de voetbalclub dan ook: ‘Johan kon niet zonder sportclub Lochem, maar sportclub Lochem ook niet zonder hem!’

Verder was hij bestuurslid van de sociëteit De Harmonie in Lochem, die resideert in het gelijknamige rijksmonument aan de Oosterwal, naast de schouwburg.

Uitvaart
Uit het overlijdensbericht van de familie blijkt dat Johan Kwappert medio vorige week overleed na een kort ziekbed. Hij laat zijn vrouw, 2 dochters en 6 kleinkinderen na. De begrafenis vindt dinsdag (13/12) om 11.30 uur plaats op de Nieuwe Begraafplaats aan de Zutphense weg in Lochem. (HB)

Lees de overlijdensberichten op Mensenlinq