Lang gewacht, nooit gedacht, toch gekregen!

0
Langs de Goorseweg wordt gewerkt aan de rondweg. Links de verkeerslichten op de kruising met de Nettelhorsterweg (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Zo’n 45 jaar nadat er voor het eerst over werd gesproken lijkt het er nu dan toch eindelijk geen weg meer terug. Letterlijk, want de aanleg van het sluitstuk van de rondweg om Lochem is namelijk definitief begonnen. Na oneindig verbaal polderen wordt sinds vorige week serieus gepolderd in het gebied langs de Goorseweg en Nettelhorsterweg.

Wie in openbare archieven zoekt kan de eerste schermutselingen in berichten uit het midden van jaren ’70 vinden. In de tussentijd is weliswaar de Westelijke Rondweg gerealiseerd, maar het sluitstuk werd door de provincie Gelderland als een hete aardappel vooruitgeschoven. Het kwam in die tijd regelmatig tot botsingen met de gemeente Lochem over de tracékeuze en over het herhaaldelijke uitstel.

Geld

Nog vaker ging het over geld. Een haakse brug over het kanaal was goedkoper dan een schuin exemplaar, zo luidde een argument. Was er in de jaren ’90 doorgepakt hadden ‘we’ ongetwijfeld veel geld kunnen besparen. Maar, eerlijk is eerlijk, dan was de toen gekozen oplossing nu misschien alweer achterhaald. Elk nadeel heb… juist ja.

Na al wat inleidende schermutselingen langs de Kwinkweerd komt de het werk nu goed op gang. Op dit moment zijn de aannemers BAM en Heijmans druk in de weer. Op verschillende fronten zelfs. Bij de kruising met de Nettelhorsterweg worden, aan de zijde van Intratuin, al de contouren van een (halve) rotonde zichtbaar. Naast de Goorseweg wordt gewerkt aan de fundering voor de nieuwe weg. Hetzelfde geldt voor het eerste deel van de Nettelhorsterweg, in de richting van Borculo.

Bezetting

In 1979 meldde de landelijke pers dat winkeliers van de Nieuwstad en omgeving de straat op gingen voor een blokkade, uit protest tegen het zware vrachtverkeer dat hun nering vaak letterlijk in de winkels deed schudden. Hiervoor bracht de Rondweg-West al verlichting, maar voor het doorgaande verkeer bleef het behelpen rond Lochem. Nu heeft de provincie dan toch besloten dat de ontsluiting van de Achterhoek, vanaf de A1, beter moet. Uiterlijk begin 2025 moet de nu begonnen klus geklaard zijn. Het steekt inmiddels niet meer op een dag…