Veel hulpverleners naar brand bij FrieslandCampina

0
De bovenkant van een silo is zwartgeblakerd door de brand (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Maandagochtend kwam een melding van een brand bij FrieslandCampina. Die werd vrij snel daarna opgeschaald tot zeer grote brand. Dit was vooral te merken aan de hoeveelheid brandweermaterieel en manschappen die zich snel daarna op de Goorseweg en de Kanaalstraat verzamelden. Na aanvankelijk forse rookontwikkeling kwam de situatie ogenschijnlijk tot rust. De bovenkant van een silo is zwartgeblakerd.

Details over oorzaak en gevolg van de brand ontbreken nog. Ook is onduidelijk of de afname van de rookontwikkeling het gevolg was van ingrijpen van de brandweer of dat dit spontaan gebeurde. De rook kwam op grote hoogte uit het pand. Er was ook een ambulance paraat, maar voor zover bekend raakte niemand gewond.

Veel rook

De rook zorgde met name op en rond de Graaf Ottoweg, Prins Bernhardweg en Graafschapterrein enige tijd voor overlast. Er hing een penetrante lucht die deed denken aan verbrand kunststof. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Nederland (VNOG) adviseerde mensen die daar last van hadden om ramen en deuren te sluiten. De VNOG meldde rond half elf overigens ook dat de rook weliswaar geen sprake was van grote rookontwikkeling maar dat de brand ook nog niet onder controle was. Rond 13.00 uur kwam de melding dat de brandweer de laatste werkzaamheden verricht en gaat afschalen.

De eerste melding van de brand kwam kort na half tien. De brandweerkorpsen van Lochem, Barchem en Almen kwamen ter plaatse. Net als een hoogwerker uit Zutphen en ander materieel uit Rijssen.

De politie sloot de Goorseweg en de Stationsweg af voor het verkeer.

Later meer…

De rookontwikkeling kort na het uitbreken van de brand, gezien vanaf het dakterras in het centrum van Lochem (foto: Hans Meilink)
Ook veel brandweer aan de kanaalzijde van het complex van Friesland Campina (foto: LochemsNieuws)