Lochems Kwartiertje: afvalleed en verkeersborden

0

Lochems Kwartiertje is een column/rubriek met een knipoog. Geruchten, mooie of gekke uitspraken, toffe foto’s… (bijna) alles kan. De redactie kan tips, foto’s en goede ideeën goed gebruiken. Stuur ze naar info@lochemsnieuws.nl.
Deze rubriek verschijnt onregelmatig.

Afval

 Afval is een dankbaar onderwerp. Zoals de meeste journalisten wel weten wordt alles wat mensen in de portemonnee óf in de directe levenssfeer raakt ‘gevreten’ door de lezer. En dan blijken wij Nederlanders maar een conservatief volkje. Kom ons niet aan onze ‘comfortzone’ en verander vooral geen dingen waar we (net) aan gewend waren geraakt.
Dit geldt zeker voor onze afvalbeslommeringen. We mopperden daar toch al graag over. Al dat gedoe met scheiden en die vele containers bij huis. En dan gaat die vermaledijde gemeente ook nog allerlei dingen veranderen. Het moet ons toch echt niet gekker worden!

De reacties zijn voor de wat laconiekere Lochemers om je rot te lachen. Ineens krijgt iedereen ‘beestjes’ in de grijze container, nu die nog maar eens per 4 weken wordt geleegd. Dat zijn allemaal verkapte bekentenissen van mensen die spullen in de grijze container gooien die daar niet thuishoren. Goed gescheiden restafval trekt namelijk nauwelijks ‘beestjes’ aan. En als je goed scheidt krijg je je grijze container never nooit meer vol. Ook niet in vier weken dus.

Beestjes krijg je, zeker met warm weer, wel in de groene container. Dat is en walhalla voor fruitvliegjes. Soms marcheert en een heel leger maden rond de deksel. Die kom je later dan opnieuw tegen als van de grote groene vliegen. Wie dat niet wil krijgt een nieuwe optie in de schoot geworpen. Iedereen heeft een nieuwe afvalpas gekregen en daarmee open je alle ondergrondse containers in de gemeente. Je kunt je groene afval dus kwijt op elk gewenst moment. Waar je die container vindt, vind je HIER.

Wie denkt dat we de gemeente zitten te verdedigen heeft het mis. De invoering van de veranderingen verdient niet de schoonheidsprijs. Eerst invoeren en pas later randvoorwaarden, zoals meer ondergrondse containers, realiseren dragen niet bij aan de acceptatie. Hetzelfde geldt voor oplossingen voor mensen die omkomen in de luiers. Wel beloven maar niet tijdig realiseren. En, de ondergrondse containers zijn in de kern Lochem geconcentreerd in en rond het centrum. In Lochem-West zijn ze nauwelijks te vinden en dus te ver weg voor met name ouderen. Hier past een echte Lochemse aansporing: ‘D’r an!’

‘Verdraaide’ container

Nog eentje uit de categorie ‘afvalleed’. LochemsNieuws krijgt wel eens berichtjes van lezers die aandacht vragen voor dergelijk leed. Neem de lezeres die de blauwe container aan de weg zette en zag dat er al een aantal stonden, maar verkeerd om. Dat bracht haar aan het twijfelen maar ze besloot haar container op de volgens haar juiste wijze klaar te zetten, namelijk met de handgreep en de wielen naar de straat. Dat is dus precies andersom dan al die andere containers. Handig!

De volgende ochtend ontdekte ze dat haar container door iemand was omgedraaid. Het zal wel iemand zijn geweest met goede bedoelingen maar onze informante was er niet blij mee. Bovendien was aan de overkant van de straat een voorbeeld te zien van hoe het wél moet, zo voegt ze er nog aan toe. Hebben die ‘verdraaide’ mensen de brief over de nieuwe blauwe container niet gelezen? Of was er, zoals vaker in straten waar veel ouderen wonen, iemand die meerdere containers aan de weg zette maar even niet meer wist hoe die moeten staan? Wij gaan uit van het goede in de mens.

Dezelfde lezeres vindt overigens ook dat er ten onrechte veel wordt geklaagd over de nieuwe papiercontainer. Ze schrijft dat mensen zich niet realiseren dat dozen ‘arbotechnisch’ niet zo handig zijn. Haar eigen vader is teruggekomen op zijn aanvankelijke kritiek op de blauwe container. Wij zijn het eens. De papiercontainer verlicht de taak van de inzamelaar. Dat zijn vaak nog vrijwilligers van verenigingen die zo een centje bijverdienen. Zulke vrijwilligers houd je vermoedelijk langer vast zónder zware en soms ook natte dozen vol papier.

 Een suggestie/verzoek heeft de lezeres ook nog. Ze zou graag speciale palen zien verschijnen om hondenpoepzakjes in te gooien. De huidige openbare prullenbakken bij speeltuintjes zitten vaak vol zitten met zulke zakjes. ‘Dat stinkt enorm’, zo is de klacht en dat geloven we graag.
Verkeersborden

 353 verkeersborden leggen komende zomer het loodje in de bebouwde kom van Lochem. De gedachte is dat de inrichting van de weg de weggebruiker duidelijk moet maken wat er van hem/haar wordt verlangd. Wij houden ons hart vast. Neem de Julianaweg. Velen van ons voelen wel aan dat je daar niet harder dan 50 kilometer per uur moet willen rijden. Maar dagelijks wordt bewezen dat anderen hier een heel ander gevoel bij hebben.

Nu zijn dat meestal de Audi- en BMW-bezitters. Daar moet je altijd wat clementie en vooral medelijden mee hebben. Want ondanks de pittig prijzen van modellen van die merken blijkt uitgerekend daar de snelheidsmeter een forse afwijking te hebben en doen de richtingaanwijzers het – met name op rotondes – zelden of nooit. Bij zebrapaden weigeren de remmen meestal. En, oh ja, op de snelweg blokkeert de stuurinrichting zodat je niet meer naar rechts kunt sturen. Erg sneu allemaal.

De verkeersborden kun je er overigens gerust om weghalen want die gelden toch niet voor bovengenoemde bestuurders.