Lochems kanon ‘weg’ (en niemand mist ‘m)

0
De plek aan de Oosterwal waar het kanon hoort te staan.

LOCHEM – Het kanon, dat altijd op het talud bij de Schouwburg staat, is verdwenen. Navraag leert dat het ding al bijna 2 maanden niet op z’n sokkel staat. Niemand had ‘m kennelijk nog gemist. Pas nu doken er berichten op over de ‘mysterieuze’ verdwijning.

Het kanon is opgeborgen op een terrein de gemeente.
Het kanon is opgeborgen op een terrein de gemeente.

Een oplettende lezer zag het kanon op een terrein van de gemeente staan en maakte er zelfs een foto van. De gemeente liet vandaag (4/7) weten dat het kanon elk jaar kort voor de Keidagen wordt verwijderd. Om vandalisme te voorkomen.

Het is de bedoeling dat het gevaarte op korte termijn weer wordt teruggeplaatst. De Keidagen waren immers al begin mei. Dat de ‘verdwijning’ nog niet veel mensen is opgevallen heeft wellicht ook te maken met de nogal dichte begroeiing op de plaats van handeling.

De vrees voor ‘vandalisme’ komt niet uit de lucht vallen. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd het ding vaak met de jaarwisseling van z’n plek geduwd en naar de bocht in de Nieuwstad versleept. Het was een ideale lanceerinrichting voor vuurwerk.

Bij het kanon staat dit bord met uitleg over de geschiedenis
Bij het kanon staat dit bord met uitleg over de geschiedenis
Het kanon heeft tijdelijk een niet zo'n prominent plekje.
Het kanon heeft tijdelijk een niet zo’n prominent plekje.