Lochems crisisfonds voor inwoners, ondernemers en accommodaties

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Lochem lanceert een crisisfonds van 1 miljoen euro voor financiële hulp voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisatie die door met name de gestegen energieprijzen in problemen komen. Wethouder Lex de Goede (financiën) zegt dat het fonds er is om mensen te helpen met een ‘warm hart’ en zonder veel bureaucratische rompslomp. Deze week al start een campagne die mensen moet attenderen op het fonds.

Een aantal spelregels zijn er wel, maar die worden ruimhartig toegepast zo is de belofte. Voor particuliere inwoners geldt bijvoorbeeld een vermogenstoets. Ze mogen maximaal 2.500 euro op de bank hebben staan. “Als dat 10 euro meer is en de situatie geeft aanleiding tot steun, gaan we niet moeilijk doen”, aldus De Goede. Overigens kunnen particulieren rekenen op een eenmalige bijdrage van maximaal 2.500 euro. Het hebben van schulden of de dreiging in de schulden te raken zijn criteria. De wethouder vindt het onbestaanbaar dat mensen anno 2023 in de kou moeten zitten om geld te besparen.

Energie en inflatie

De regeling is voor ondernemers en accommodaties van maatschappelijke organisaties uitdrukkelijk gekoppeld aan de energieprijzen. Voor particulieren speelt ook de inflatie een rol en ook dat kan geldzorgen veroorzaken.

Ondernemers krijgen geen ‘gratis geld’ maar kunnen een lening van maximaal 25.000 euro afsluiten, met een aantrekkelijke rente van 0,5 procent. De wethouder belooft dat ook kleine ondernemers niet het hemd van ‘t lijf wordt gevraagd. “Wel kijken we of de onderneming levensvatbaar is en een lening niet alleen maar uitstel van executie betekent.”

Eenmalig

De gemeente krijgt ook signalen van maatschappelijke organisaties dat ze de energierekening de pan uit zien rijzen. Dat leidt ook daar tot financiële problemen. Te denken valt aan accommodaties van bijvoorbeeld sportverenigingen. De maximale bijdrage is ook hier 25.000 euro, maar het betreft een eenmalige bijdrage.

Het crisisfonds kwam er via toen PvdA en GroenLinks tijdens de algemene schouwingen van eind vorig jaar een amendement op de begroting voorstelden. Er was ruimte voor zo’n fonds omdat Lochem 4 miljoen overhield, waarmee de gemeentelijke schatkist goed is gevuld. Uiteindelijk werd het voorstel om een noodfonds te vormen raadsbreed omarmd.

Bereiken

Nu is het zaak om de mogelijkheid voor steun onder de aandacht te brengen van de mensen die het aangaat. Dat is tegenwoordig lastig. Sommige mensen zijn slecht bereikbaar omdat ze bijvoorbeeld geen media volgen of omdat ze problemen hebben met de Nederlandse taal. Ook zien velen op tegen procedures. Omdat niet iedereen digitaal vaardig is kan er naast een digitale aanvraag ook gewoon gebeld worden met de gemeente.

Andere fenomenen die spelen zijn schaamte en argwaan jegens de overheid en dergelijke regelingen. Mensen geloven soms domweg niet dat ze iets kunnen krijgen. Ze zijn bang dat een bijdrage ooit weer wordt teruggevorderd of dat er andere addertjes onder het gras zitten. De Goede: “Daarom willen we de drempel zo laag mogelijk houden. Als het nodig is gaan we naar de mensen toe, door in de kernen, op een centrale locatie, persoonlijke gesprekken te voeren met mensen. We hopen ook dat het zich rond spreekt, volgens het principe van ‘hoort zegt ‘t voort’. En dat uiteindelijk ook de argwanende buren toch besluiten om maar even mee te luisteren naar wat mogelijk is.”

Contact

Inwoners kunnen via www.lochem.nl/crisisfonds een afspraak maken of bellen met ‘t Baken van de gemeente, via 0573 28 92 90. Ondernemers en organisaties vinden via dezelfde link een aanvraagformulier. Ook zij kunnen desgewenst bellen met de gemeente, via 0573 28 92 22.