Inflatie bepalend voor de richting van hypotheekrentes

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com)

Inflatie is zo’n verzamelterm uit economieboeken. De kans is groot dat u al lang geen economieboek meer open hebt geslagen. Toch heeft inflatie veel invloed op de eigen financiën. Onderschat bijvoorbeeld niet het effect op de hypotheekrente die je betaalt. Ook voor het rendement op spaargeld speelt inflatie een grote rol. Laten we eens verder kijken naar het verband tussen inflatie en rentestanden.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven en WonenDesk Lochem.

Even terug naar de basis. Inflatie kun je omschrijven als de snelheid waarmee de prijzen van goederen en diensten stijgen. Als de prijzen stijgen, daalt de koopkracht van geld. Dat
betekent dat je met dezelfde hoeveelheid geld minder kunt kopen dan voorheen. Inflatie
wordt vaak gezien als een graadmeter van de economische gezondheid. Een matige inflatie
wijst op een groeiende economie, terwijl deflatie vaak een voorteken is van economische
problemen.

Inflatie en de invloed op hypotheekrente
Centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank (ECB) in de eurozone, gebruiken rentetarieven als één van hun belangrijkste wapens om de inflatie te sturen. Wanneer de inflatie te hoog is, kunnen centrale banken besluiten om de rentetarieven te verhogen. Dit maakt lenen duurder, waardoor zowel particulieren als bedrijven minder uitgeven. Hierdoor wordt de inflatie geremd.

Hypotheekrentes zijn onder andere afhankelijk van deze beleidsrente. Wanneer een centrale bank de rente verhoogt om inflatie tegen te gaan, zullen de banken volgen door ook hun hypotheekrentetarieven te verhogen. Dit heeft invloed als je een nieuwe hypotheek afsluit of de rentevaste termijn van een hypotheek afloopt. Andersom is dit uiteraard ook het geval. Bij een daling profiteer je als woningkoper vroeg of laat van een lagere rente. Variabele rentes zullen het eerst meebewegen.

Rentebeleid in de komende tijd
In de afgelopen tijd was de invloed van centrale banken goed te zien. Beleidsrentes zaten
stevig in de lift. Huizenkopers moeten hierdoor rekening houden met hogere
hypotheekrentes, wat een rem vormt op de stijging van de huizenprijzen. De ECB probeerde met meerdere renteverhogingen de torenhoge inflatie af te
remmen.

Deze opzet lijkt effect te hebben, al wordt de ECB geholpen door de gedaalde prijzen voor
olie en gas. Voor de komende periode wordt verwacht dat de beleidsrentes eerder dalen dan stijgen. Kanttekening is wel dat dit naar verwachting minder snel zal gaan dan eerder werd aangenomen. Reden voor het laatste is de wereldeconomie, die tot nu toe goed door blijft draaien.

Effect inflatie voor spaarders
Voor spaarders heeft het effect van inflatie twee kanten. Aan de ene kant profiteer je ervan
als de rente op je spaar- of depositorekening stijgt. De keerzijde is wel dat je koopkracht door inflatie afneemt. Met andere woorden, als prijzen van producten en diensten stijgen kun je voor iedere euro minder boodschappen, benzine of andere spullen kopen. Is de spaarrente lager dan de inflatie, dan ga je er onder de streep op achteruit.

Leven en WonenDesk Lochem houdt u graag op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van inflatie en rente. Wie vragen heeft over een lopende hypotheek of informatie wil over de mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten, kan altijd vrijblijvend contact opnemen.

Kijk op www.levenenwonendesk.nl
Of bel: 0573 255 401 of plan online een
afspraak in.