Energieprijzen: Lochem zet in op mensen die in problemen komen

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – Inwoners van de gemeente Lochem die in problemen dreigen te komen door de stijgende energieprijzen moeten individueel worden geholpen. Het minimabeleid komt dan om de hoek kijken. Dat zei wethouder Henk van Zeijts maandagavond naar aanleiding van vragen van de CDA-fractie. Over geld voor isolerende maatregelen die via de gemeente van het Rijk komen, is nog weinig bekend.

Het CDA refereerde aan de 400 euro compensatie die de rijksoverheid per huishouden wil toekennen. Ook komt er landelijk 150 miljoen euro beschikbaar voor isolerende maatregelen aan woningen. De vraag over hoeveel Lochem hiervan te besteden krijgt kon de wethouder nog niet beantwoorden. Ook de voorwaarden zijn nog niet bekend.

Voorschotten

Op de vraag van het CDA of het college van plan is om eventuele voorschotten te verstrekken aan inwoners die daar mee geholpen zouden zijn, was Van Zeijts duidelijk. Van voorschotten kan geen sprake zijn omdat de 400 euro aan compensatie niet via de gemeente loopt, maar wordt verrekend via de energiebelasting.

Wel kijkt ‘t Baken de komende tijd mee of mensen in de problemen dreigen te komen door de hoogte van de energierekening. Hiervoor zijn specifieke regelingen voor de minima beschikbaar.

Hulp

Voor anderen, waaronder bezitters van een eigen woning met een laag inkomen, is meer praktische hulp beschikbaar in de vorm het Reginaal Energieloket en de energiecoaches van LochemEnergie. De gemeente draagt verder bij aan het project ‘Energieconcierge’ van LochemEnergie. Dit houdt in dat huurders van woningen van woningcorporaties hulp krijgen om de ergste isolatieproblemen op te lossen en tips om het gebruik te beperken.