Lochems bermgras wordt karton

0
(foto: By Rasbak (Own work))

LOCHEM – Maaisel uit de bermen in de gemeente Lochem wordt (verpakkings)karton. De gemeente investeert 7600 euro uit het innovatiebudget in een pilot. Doel is het ontwikkelen van een businessmodel voor de keten van grasachtige biomassa naar productie van karton. Rond deze tijd rolt het eerste karton met bermgras als basis uit de machines.

Leverancier
De gemeente Lochem is samen met Apeldoorn, Voorst, Deventer en Bronckhorst, Rijkswaterstaat en de waterschappen leverancier van het maaisel. Kartonproducenten waren eerder dit jaar mede-ondertekenaars van een intentieverklaring. Het project heet ‘Van bermgras tot bladzijde’.

Transport
Het geld dat Lochem investeert is nodig voor een andere manier van maaien en voor transport. De verwerking van bermgras tot karton scoort hoger op de duurzaamheidsladder dan composteren. De 7600 euro komt uit het Innovatiebudget klimaatneutraliteit 2030.

Eerste gras
Eind september is er via Circulus-Berkel door loonbedrijf Almen-Harfsen al ongeveer 140 ton bermgras geleverd voor de productie van karton. Om aan de kwaliteitseisen voor de productie van karton te kunnen voldoen is het gras op een iets andere wijze geoogst dan gebruikelijk. Met name voor het transport van het gras naar de bewerkingslocaties heeft Circulus Berkel extra kosten gemaakt.

Leverantie
De verwachting is dat leverantie van het maaisel uiteindelijk budgettair neutraal kan of mogelijk zelfs geld gaat opbrengen. Aan het eind van de pilotperiode, als het businessmodel klaar is, ontstaat meer duidelijkheid daarover.