LochemEnergie: pilot met onderlinge handel in zonne-energie

0
De HanzeBox (bron: LochemEnergie.net)

LOCHEM/GORSSEL – Wie zonnepanelen bezit heeft op piekmomenten wellicht niet alle opgewekte stroom zelf nodig. Terugleveren aan het net is dan mogelijk maar dat levert weinig op en het net kan dat niet altijd aan. Via de zogeheten HanzeBox laat LochemEnergie de bezitters van zo’n slimme meter de lokale energie onderling verkopen en kopen.

De HanzeBox is een doosje ter grootte van een pakje roomboter dat gemakkelijk zelf in de meterkast kan worden geplaatst. Via een app op de smartphone is het daarna mogelijk om real-time te zien hoeveel stroom wordt verbruikt. Dat helpt bij het bewuster omgaan met het eigen energieverbruik.

Onderlinge handel

De HanzeBox kan echter nog meer. Binnen de groep van HanzeBox-gebruikers kan stroom van particuliere zonnepanelen onderling worden verkocht/gekocht. Verkopen tegen een prijs die hoger ligt dan de eigenaren van zonnepanelen nu krijgen bij teruglevering aan het net. En mensen die zelf geen zonnepanelen hebben, kunnen tegen een prijs die lager is dan het reguliere elektriciteitstarief, zonne-energie kopen.

Nóg een groot voordeel is dat de elektriciteit lokaal blijft. Dat is van belang in een tijd waarin grote zorgen bestaan over wat het net aan kan. Er is geen netverzwaring nodig.

Virtuele test

LochemEnergie wil de koop/verkoop-functie gedurende 3 maanden virtueel testen. Dit wordt ook wel de cVPP-pilot genoemd. De afkorting staat voor community Virtual Power Plant. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de internationale ECCO-subsidie ter versterking van lokale energiecoöperaties en -initiatieven in landelijke gebieden.

Deelnemers gezocht

LochemEnergie zoekt deelnemers voor de pilot en biedt 100 HanzeBoxen aan met een korting van 35 euro. Voor leden wordt de prijs hierdoor 50 euro. Niet-leden betalen 78 euro.

Info-avond

Wie is geïnteresseerd kan op donderdag 23 september een informatie-avond bijwonen over deze community Virtual Power Plant (cVPP). Deze worden online (via Zoom) gehouden van 19.30 tot 21.30 uur. Meer informatie en aanmelden via:
www.lochemenergie.net/hanzebox