Koninklijke Erepenning voor Scouting IJsselgroep Gorssel

0
De Koninklijke Erepenning

LOCHEM – Scouting IJsselgroep Gorssel is onderscheiden met een Koninklijke Erepenning. Deze werd is zaterdag (18/9) uitgereikt door burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve. Hij verraste de scouts bij de heropening van het clubgebouw. De IJsselgroep bestond op 6 september 2020 75 jaar.

De onderstaande tekst is (nagenoeg) letterlijk overgenomen uit een persbericht van de gemeente Lochem:

De geschiedenis van de IJsselgroep gaat terug naar tot de oprichting op 6 september 1945. In 2020 zou de vereniging het 75-jarig jubileum vieren, maar door het coronavirus gingen de festiviteiten niet door. Ze bedacht toen dat het aanvragen van een Koninklijke Erepenning een mooie gelegenheid zou zijn om het jubileum (achteraf) en de heropening van het clubgebouw te vieren.  De vereniging stond zaterdag alsnog stil bij het jubileumjaar.

Activiteiten

Scouting IJsselgroep organiseert elk jaar veel activiteiten voor jeugdleden. Denk daarbij aan weekend- of zomerkampen en speciale opkomsten. De vereniging kent hierdoor een erkende plek op regionaal- en landelijk niveau. Ze levert haar maatschappelijke bijdrage aan de omgeving door allerlei evenementen in Gorssel te ondersteunen. Hiermee vergroot zij de leefbaarheid in het dorp, voor leden en voor niet-leden. De vereniging heeft ongeveer 60 actieve leden en ongeveer 80 ‘Vrienden van de IJsselgroep’.

Waardering

De IJsselgroep ziet de toekenning van de Koninklijke Erepenning als een waardering voor iedereen die zich tot nu toe met hart en ziel voor de scoutinggroep heeft ingezet. Tegelijk is die waardering een inspiratie en stimulans voor de huidige generatie leden en voor volgende generaties. Scouting IJsselgroep is een open, maatschappelijk betrokken jeugd- en jongerenvereniging, die haar leden een plezierige en uitdagende vrijetijdsbesteding biedt.

Het samen spelen en bouwen met leeftijdsgenoten draagt bij aan de vorming van de persoonlijkheid van kinderen. Met respect voor zichzelf en hun omgeving leren ze hun eigen grenzen te verkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen.

Erepenning

Een Koninklijke Erepenning is een ereteken, dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen die het vijftigjarig bestaan of een volgende vijfentwintig jaar vieren. Het symboliseert het respect en de waardering van de Koning voor de bijzondere verdiensten van de ontvanger.