Lochem op weg naar boerendaken die schitteren in de zon

0
(foto: pixabay.com)

LOCHEM – Wie de Duitse grens passeert ziet het meteen. Veel boerendaken die schitteren in de zon. Het Duitse energiebeleid maakt dat voor de boeren aantrekkelijk. Dat wil de gemeente Lochem ook. Er wordt geld uitgetrokken om onderzoek te doen naar mogelijkheden om zonnepanelen op (agrarische) bedrijfsdaken aantrekkelijker te maken.

Grote schaal
Omdat de daken van bedrijven vaak een groot oppervlak hebben liggen daar kansen om op grote schaal energie op te wekken. In tegenstelling tot Duitsland zijn veel daken hier nog ‘leeg’. Belemmerende wet- en regelgeving staat in de weg.

Andermans dak
De bestaande Postcoderoosregeling is voor de meeste boeren niet rendabel. De regeling houdt in dat mensen gezamenlijk kunnen investeren in zonne-energie ‘op andermans dak’. In ruil daarvoor krijgen de deelnemers korting op hun energierekening. Agrarische bedrijven worden door de energieleveranciers veelal aangemerkt als grootafnemer en betalen daardoor een veel lager tarief dan huishoudens. Investeren in alternatieven heeft daarom voor de meeste boeren weinig zin.

LochemEnergie
LochemEnergie gaat het het onderzoek uitvoering en krijgt hiervoor 15.000 euro. De resultaten zijn er naar verwachting in het komende voorjaar. Er wordt onder meer gekeken naar fiscale voordelen die voortvloeien uit het Nationaal Energieakkoord. De gemeente Lochem verwacht verschillende voordelen van meer zonnepanelen op boerendaken, waaronder een impuls voor werkgelegenheid en economie. Als de opzet slaagt wordt investeren in zon ook bereikbaar voor huishoudens zonder geschikte dak.

De gemeente Lochem heeft jaarlijks 60.000 euro beschikbaar voor vernieuwing die leidt naar klimaatneutraliteit in 2030. Het geldt voor dit onderzoek komt uit die pot.