Lochem gaat ‘wildparkerende’ fietser niet op de bon slingeren

0
De Molenstraat op woensdagmiddag (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Lochem gaat mensen die hun fiets in het centrum parkeren niet het leven zuur maken. Dat heeft de gemeente laten weten op vragen van LochemsNieuws. Bevestigd wordt dat de klachten van ondernemers komen. Die kwamen naar voren tijdens een zogeheten schouw die de gemeente hield met vertegenwoordigers van Landstad Lochem.

Geen probleem
Een door LochemsNieuws gehouden poll leert dat bijna niemand het probleem ziet en dat ook weinig mensen bereid zijn hun fiets op een centrale plek te stallen als ze bij een winkel moeten zijn. (De uitslag van de poll – met opmerkingen van inwoners – staat hieronder.)

Schouw
Landstad Lochem is een project van Lochem 3.0, ondernemersvereniging LOV en een aantal vastgoedeigenaren. De schouw werd onlangs gehouden om te kijken wat er zou kunnen verbeteren in de binnenstad. Daarbij kwamen onder meer het verkeer, straatmeubilair en de bebording/wegwijzers aan bod. Het ‘wildparkeren’ van fietsen werd door ondernemers aangekaart en bestempeld als overlast. Bewoners van de binnenstad waren niet bij de schouw betrokken.

Onderzoek
De gemeente zegt verder dat een vorig jaar gehouden onderzoek naar fietsparkeren in het centrum uitwees dat [citaat] ‘er in het winkelgebied grotere behoefte is om fietsen te parkeren dan het aantal beschikbare fietsparkeerplaatsen. Om te voorzien in de behoefte aan fietsparkeervoorzieningen is aanbevolen om het aantal fietsparkeervoorzieningen uit te breiden.’ [einde citaat]

Stimuleren
De centrale voorzieningen op de Markt en bij de volière aan de Smeestraat laat overigens nog even op zich wachten. De kosten zijn nog niet bekend. Er is nog slechts een offerte aangevraagd. De stallingen worden betaald een potje dat beschikbaar kwam toen de gemeenteraad eerder het voorstel ‘stimuleren fietsgebruik’ goedkeurde. Die titel lijkt wat in tegenspraak met de aangekondigde aanpak van ‘overlast’.

APV
Maar de gemeente is helemaal niet van plan om fietsen in het centrum of ‘fout’ geparkeerde fietsen aan te pakken. ,,Op dit moment mag je overal je fiets neerzetten en we zijn ook niet voornemens dat te wijzigen”, aldus de woordvoerder. Een artikel in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) dat daarop lijkt aan te sturen staat los van de genoemde plannen, zo luidt de uitleg. De tekst stond ook al in de vorige versie van de APV.


Fietsende Lochemers kraken houding gemeente en ondernemers

De poll die LochemsNieuws sinds afgelopen zaterdagavond op de site heeft staan is ingevuld door 73 Lochemer (stand 15/2, 15.00 uur). Ze beantwoordden twee vragen en veel mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om eigen opmerkingen te maken.

De eerste vraag luidde:
Vormen geparkeerde fietsen in het centrum een probleem?
Resultaat: 6 keer ‘ja’ en 67 keer ‘nee’

De tweede vraag luidde:
Zou je je fiets in een centrale stalling plaatsen als je in het centrum moet zijn?
Resultaat: 12 keer ‘ja’ en 61 ‘nee’

De bereidheid om de fiets op een centrale plek te zetten bij een bezoek aan de binnenstad is dus iets groter dan het begrip voor het gesignaleerde probleem.

Bij de individuele opmerkingen van respondenten is er een van een binnenstadbewoner die schrijft last te hebben van fietsen voor de deur. Ook zijn er enkele opmerkingen over fietsers in de winkelstraten. Dat wordt door sommigen als gevaarlijk ervaren.

Hieronder de letterlijke reacties uit onze poll. Ze zijn een-op-een gekopieerd, dus inclusief eventuele taalfouten:

 • Dan blijf ik totaal weg uit het centrum en kunnen de winkeliers fluiten naar mijn klandizie!!!
 • Leegloop van winkelcentra’s veel besproken probleem. Hoe groot is het contrast dan met het hebben van overlast van fietsen?
 • Het is een verzonnen probleem. Laten die middenstanders maar minder rotzooi op straat zetten.
 • Ook het (fiets)verkeer zou moeten stoppen
 • Er blijven heel veel “zwerf” fietsen staan. Maanden lang. Tot dat ze bijna in elkaar storten. Sneller verwijderen s.v.p.
 • Hebben ze niks beters te doen bij de gemeente?
 • Mag blij zijn dat mensen nog willen winkelen in lochem
 • Complot van Laren, die willen meer fietsen voor hun bike experience
 • Zijn het de winkeliers die klagen? Als voetganger en fietser heb je er in ieder geval geen last van
 • Als het erg druk is in lochem (keidagen) kan ik me regulering voorstellen. Verder niet.
 • Ik doe boodschappen met de fiets en die parkeer ik voor de winkel. Hoe moet ik anders mijn boodschappen meenemen? Ik heb niet voor niets fietstassen er op zitten. Met de auto sta ik te ver weg van de winkels. Hoe willen de winkeliers wat verkopen als we niet fatsoenlijk bij hen kunnen parkeren? Bijzonder raar plan!! Erg jammer van het geld!!!!!
 • Wees blij dat mensen op de fiets komen. De hoeveelheid auto’s vind ik een groter probleem zeker in het weekend in Lochem
 • Flauwekul kunnen hun tijd beter ergens anders aan besteden.
 • Auto’s die het inrij verbod in de binnenstad negeren en in het voetgangersgebied rijden vind ik een grotere ergernis
 • Bij verbod fiets te plaatsen boodschappen in andere stad (plaats ) halen
 • Jammer dat problemen zoeken
 • Lochem kent maar weinig fietsen in het centrum. Zijn de initiatiefnemers/klagers wel eens in een echte (grote) stad geweest. Ook de winkeliers resp. Winkelende Lochemers, die klagen over het gesjees van fietsers weten niet waar ze het over hebben. Vroeger was toch alles beter? O ja, toen konden fietsers en auto’s onbelemmerd overal komen.
 • Wat een onzin zeg!
 • Als je slecht ter been bent zou het stallen van fietsen voor winkels een beperking kunnen zijn
 • De beelden aan überhaupt niet over Lochem !!!!
 • Ik ga juist op de fiets om al die auto’s te omzeilen….. En je bent veel sneller op de plek. Lochem is nou nog niet zo’ n enorme stad dat er überhaupt overlast van wat dan ook is. Wie heeft dit bedacht; zeker iemand die niet uit Lochem komt, maar uit de grote stad?
 • Vindt dit een belachlijk voorstel!
 • Als ik ook al verplicht word ergens te parkeren word online bestellen alleen nog maar meer…liever niet zeuren en klanten trekken 😉
 • Zullen we ons eens druk gaan maken om echte problemen in Lochem, zoals de verkeersveiligheid voor fietsers bijvoorbeeld. Dat lijkt me een stuk zinvoller.
 • Fietsen staan in de zomer voor mijn voordeur in de Molenstraat. Vreselijk irritant. Komt ook door de hoeveelheid troep die de winkeliers buiten zetten.