Lochem, Bronckhorst en Voorst door met Delta

0
Dit beeld klopt niet meer. Voorlopig zijn alleen Lochem, Bronckhorst en Voorst nog over. (bron: deltawerkt.nl

LOCHEM – De gemeenten Bronckhorst, Lochem en Voorst gaan door met het  samenwerkingsverband Delta. De drie gemeenten hopen zo de expertise binnen het voormalige werkvoorzieningschap en de begeleiding van mensen in de Wsw te borgen.

Fusie
De stap komt nadat Delta eerst wel en toen toch weer niet zou fuseren met Het Plein dat de Participatiewet uitvoert voor een aantal gemeenten. Inmiddels is duidelijk geworden dat Zutphen uit Delta stapt om een eigen werkbedrijf te starten. De gemeente Brummen denkt nog na over al dan niet doorgaan met Delta.

Wsw
Delta was een zogeheten gemeenschappelijke regeling van Bronckhorst, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen en behartigt op dit moment de belangen van bijna 900 Wsw-medewerkers. Bronckhorst, Lochem en Voorst schrijven in een persbericht het belangrijk te vinden dat de dienstverlening aan deze medewerkers doorgaat.

Consequenties
Bronckhorst wilde ook uit Delta stappen maar heeft vanwege de continuïteit toch voor het nieuwe samenwerkingsverband gekozen. Wat de precies de financiële consequenties zijn van de nieuwe samenwerking met minder gemeenten is nog onduidelijk maar de drie gemeenten zeggen deze stap te zetten om de kosten beheersbaar te houden.

De drie onderzoeken nu gezamenlijk hoe ze de huidige gemeenschappelijke regeling binnen twee jaar om kunnen vormen naar een nieuw samenwerkingsverband.

Diensten
De Wet sociale werkvoorziening (Wsw) is met de komst van de Participatiewet een aflopende regeling. De medewerkers die voor 1 januari 2015 een dienstverband hadden, houden die tot aan hun pensioen. Het nieuwe samenwerkingsverband kan naast de begeleiding van Wsw-medewerkers ook diensten voor andere gemeenten ontwikkelen. 

Het Plein
Welke gevolgen deze stap van met name Lochem heeft voor het vervolg van Het Plein moet worden afgewacht. Het Plein is een gezamenlijke organisatie van Lochem en Zutphen. Die laatste gemeente overweegt naast Delta ook Het Plein te verlaten en een eigen ‘sociale dienst’ op te zetten. In dat geval moet Lochem ook iets nieuws beginnen.
Pikant detail: zowel Delta als Het Plein houden kantoor in Zutphen.