LIVEBLOG: Gemeenteraadsverkiezingen 2022 [gesloten]

0
Stembureau in het gemeentehuis aan de Hanzeweg (foto: LochemsNieuws)

In de onderstaande liveblog volgen we de ontwikkelingen rond de gemeenteraadskiezingen op de voet. Om een stortvloed aan losse berichten en updates te voorkomen ‘stapelen’ we de berichten hieronder op elkaar. Het nieuwste nieuws staat steeds bovenaan…

LIVEBLOG:

update za. 9.15u:
Liveblog gesloten
We sluiten deze liveblog. Het nieuws over de coalitiebesprekingen en andere politieke schermutselingen brengen we via reguliere berichten op deze website.


update do. 21.15u:
Namen en rugnummers
Wie worden de 23 raadsleden in de gemeente Lochem?
Het antwoord vind je in een apart bericht dat we daarover maakten. Klik hieronder om het nu te lezen…

Nieuwe gemeenteraad: namen en rugnummers

update do. 13.00u:
Stemmen en zetels per partij
Hier nog even de cijfers op een rijtje, inclusief het aantal stemmen per partij:

Partij Aantal stemmen 2022 Aantal zetels
Gemeentebelangen 5676 8
VVD 2091 3
GroenLinks 1864 2
CDA 1292 2
PvdA 1533 2
D66 1601 2
MmL 1896 2
LochemGroen! 1653 2

update do. 02.45u:
Samenvatting verkiezingen
Behoefte aan een meer consistent verhaal over de verkiezingen, in plaats van de 'losse flodders in deze liveblog? Lees onze poging daartoe via DEZE link.

We houden deze blog nog wel even geopend voor eventueel nagekomen nieuws uit de politiek arena.

Lijsttrekker Marja Eggink-Meuleman van GB vertelt aan burgemeester Sebastiaan van 't Erve hoe trots ze is op de winst van haar partij (foto: LochemsNieuws)

update do. 00.40u:
8, 3 en 6 x 2 zetels
'Een reus met 7 dwergen'
De verkiezingen in de gemeente Lochem zijn uitgemond in een grote overwinning voor Gemeentebelangen. De partij verstevigde de positie en ging van 6 naar 8 zetels. De VVD is de twee kracht in Lochem met 3 zetels. Dat is een verlies van 1. Daarna volgen de zes andere partijen met allemaal 2 zetels. Dat betekent winst voor LochemGroen! (+2) en MmL (+1). D66 blijft gelijk op op 2 zetels en de overige drie partijen lijden verlies: GroenLinks (-2), PvdA (-1), CDA (-1).

De opkomst komt met 62,56% net iets lager uit dan 4 jaar geleden (64,66%).

Onder de verliezers heersen verschillende sentimenten. Onder de CDA'ers heerst opluchting. De partij stond in een tussenstand even op 1 zetel en leek hard te worden afgerekend op de interne strijd die vorig jaar tot uitbarsting kwam. De twee zetels voelde daar uiteindelijk als een opluchting. Met zwaarder gemoed stonden de leden van PvdA en GroenLinks naar de uitslag te kijken. Overall is de conclusie dat landelijke partijen verliezen en de lokalen winnen.


update wo. 23.40u:
Tussen hoop en vrees
Hoop, vrees en toch ook wel ongeloof heersen in de hal van het gemeentehuis. Het voorlopige beeld hinkt op twee gedachten. Aan de ene kant doen de lokale partijen het, naar verwachting, goed. Aan de andere kant moeten ook landelijke sentimenten een rol spelen. De VVD heeft lokaal de afgelopen vier jaar geen opzichtige steken laten vallen maar staat momenteel op 3 zetels. Dat geldt ook voor GroenLinks, al is daar wél een lokale oorzaak aan te wijzen. Dat is de afsplitsing die leidde tot de oprichting van LochemGroen!


update wo. 23.00u:
Voorlopige zetelverdeling:
Als na 18 stembureaus de zetelverdeling wordt opgemaakt ziet dat er als volgt uit:

GB 8
VVD 3
GroenLinks 2
CDA 1
PvdA 2
D66 2
MmL 3
LochemGroen! 2

Als dit stand houdt moet de conclusie zijn dat GB enorm heeft gewonnen en de er verder sprake is van een enorme versplintering. Met MmL en LochemGroen! als winnaars van de achtervolgers. In de tussenstand zijn ook de restzetels al verwerkt, al is ook dat een zeer voorlopige uitslag.


update wo. 22.30u:
De eerste uitslagen
LochemsNieuws is aanwezig in het gemeentehuis. Daar proberen we de komende uren de uitslagen van de verkiezingen door te geven. Dat zal in stukjes en beetjes gebeuren. En hier komt al het eerste stukje:

Afgaande op de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht plus de eerste resultaten van stembureaus in verschillende kernen lijkt Gemeentebelangen de leidende positie in de gemeente vast te houden. Ook MmL, LochemGroen! en D66 lijken tot de winnaars te behoren. Wat ook opvalt is dat GroenLinks en LochemGroen! samen goed scoren. De splitsing lijkt met name GroenLinks stemmen te kosten.

Het definitieve opkomstcijfer is nog niet te geven.

Het is nog te prematuur om definitieve conclusies te trekken.

Op de foto de virtuele zetelverdeling op basis van de stemmen die maandag en dinsdag werden uitgebracht. Hier zijn nauwelijk conclusies aan te verbinden, want de uitslagen per stembureau liepen sterk uiteen.


update wo. 19.45u:
Opkomst (6)
De opkomst in de gemeente Lochem was rond 19.00 uur opgelopen tot 56 procent. Daarmee komt het opkomstcijfer van 2018 binnen handbereik. Toen maakte 65% van de kiezers gebruik van het stemrecht. Het kan nog... tot 21.00 uur!


update wo. 16.15u:
Opkomst (5)
Rond 15.00 uur vanmiddag was 28,54% van de stemmen uitgebracht in de gemeente Lochem. Stemmen kan nog tot 21.00 uur vanavond.


update wo. 14.10u:
Uitslagenavond in gemeentehuis
Wie de uitslagen van de verkiezingen van nabij wil volgen kan vanaf 22.00 uur terecht in de hal van het gemeentehuis. Zodra de stembureaus hun deuren sluiten, beginnen de teams op de stembureaus de stemmen te tellen. De uitslagen gaan rechtstreeks naar het gemeentehuis. Daar zijn de tussenstanden te volgen op een groot scherm.

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve maakt op verschillende momenten de tussenstanden bekend. Hij zal de uitslagenavond beginnen met de uitslagen van het vervroegd stemmen op maandag en dinsdag. Kort daarna worden de uitslagen van de eerste stembureaus verwacht. Op een tweede scherm is de landelijke uitzending van de NPO te volgen. De lokale radiozender Radio Ideaal zal de uitslagenavond live uitzenden via www.rtvideaal.nl. En uiteraard is LochemsNieuws ook van de partij. De tussenstanden geven we zo snel mogelijk door via deze liveblog.

Verwacht wordt dat een betrouwbare voorlopige uitslag rond of net na middernacht kan worden gepresenteerd. De bijeenkomst in het gemeentehuis wordt hoe dan ook om 00.45 uur afgesloten. Iedereen is zonder aanmelding vooraf welkom.


update wo. 12.05u:
Opkomst (4)
De opkomst in de gemeente Lochem stond rond het middaguur op 15,68%. Vier jaar geleden was de eindstand 64,35%, dus er is nog werk aan de winkel voor wie nog niet is geweest.


update wo. 9.15u:
Waar zit de spanning?

Als de stemmen vanavond worden geteld zijn er een paar dingen die interessant zijn om te volgen. Zoals altijd is het spannend om te zien of de huidige coalitie van GB, VVD en GroenLinks, op basis van de uitslag, standhoudt. En of er oppositiepartijen zijn die wellicht aanspraak kunnen maken op een plek in de nieuwe coalitie.

Op de achtergrond spelen een aantal zaken. Zo is het interessant of MmL, dat de eerste 4 jaar in de raad erop heeft zitten, weet te winnen. De vraag is ook of het bondgenootschap met BBB de partij iets brengt. Veel mensen, en met name in en rond Laren, stemden vorig jaar op de Boer Burger Beweging van Caroline van der Plas. De kans is groot dat daar veel kiezers bij waren die lokaal vaak GB stemmen. Interessant is wat deze stemmers nu gaan doen.

Nieuwkomer
Nieuwkomer LochemGroen! dingt voor het eerst mee naar de gunst van de kiezer. De partij kwam vorig jaar tot stand na een afsplitsing van raadslid Jolande van Borrendam van GroenLinks. Als de partij voldoende stemmen trekt voor een zetel, is de vraag of dit ten koste gaat van GroenLinks. Zo bezien kan de uitslag zelfs gevolgen hebben voor de coalitie.

Het CDA beleefde de afgelopen jaren een diepe crisis en zag mensen vertrekken en nieuwe mensen komen. Van die vertrekkende mensen doken er twee op op de kandidatenlijst van GB. Blijven de kiezers de partij trouw of volgen ze de vertrokken mensen naar GB?

D66 en PvdA
En verder: Weet D66 de landelijke winst van vorig jaar te vertalen naar de gemeente? En plukt de PvdA, dat 4 jaar geleden in Lochem knap gelijk bleef na het historische verlies tijdens de landelijke verkiezingen van 2017, de vruchten van de stevige inzet op het dossier volkshuisvesting?

Uitslag 2018
Ter vergelijking hieronder de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. De opkomst was toen 64,35 procent:
- Gemeentebelangen: 24,73% (6 zetels)
- VVD: 17,45% (4)
- GroenLinks: 16,46% (4)
- CDA: 14,05% (3)
- PvdA: 11,05% (3)
- D66: 10,53% (2)
- Meedenken met Lochem: 5,72% (1)


update wo. 7.30u:
Alle stembureaus open

Vandaag zijn alle 22 stembureaus in de gemeente geopend van 7.30 tot 21.00 uur.

HIER staat een lijstje met alle locaties.
Neem vooral stempas en een legitimatiebewijs (ID-kaart, rijbewijs of paspoort) mee.


update di. 20.30u:
Opkomst (3)

In de gemeente Lochem is de opkomst na (bijna) twee stemdagen 9,01 procent. Dat is best hoog als je het vergelijkt met de grote steden in het land. Die melden een opkomstcijfer van rond 2,5%.

De 9,01 procent is het cijfer dat rond 19.00 uur werd gemeten. De drie 'vroegstembureaus' hadden toen nog 2 uur te gaan. Morgen zijn all 22 stemlokalen geopend. De dichtstbijzijnde locatie staat vermeld op de stempas.

Eerder vandaag meldden we onder het kopje 'Opkomst' in deze liveblog een opkomstpercentage van bijna 27 procent op maandag. Dat heeft uitleg nodig. Daarbij ging het om het aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal opgeroepen stemgerechtigden bij de drie betrokken stembureaus. Dat geeft een vertekend beeld, omdat veel mensen van elders uit de kern of de gemeente naar deze stembureaus kwamen.


update di. 20.00u:
Lokale partijen in trek bij scholieren
Ruim 58.000 scholieren van 139 scholen in het voortgezet onderwijs en MBO in Nederland konden de afgelopen twee weken meedoen aan schaduwverkiezingen van ProDemos. Vandaag sloten de stembussen om 16.00 uur. Dit keer waren er geen scholen uit de gemeente Lochem bij. De lokale partijen kwamen als winnaar uit de bus. De scholieren konden stemmen op de partijen die meedoen in de gemeente waar hun school staat.

Er werden bijna 22.000 geldige stemmen uitgebracht. Daarvan ging 17,52 procent naar lokale partijen. De VVD volgt met 16,67% van de stemmen op de voet. En kort daarachter mengen zich ook GroenLinks (15,18) en D66 (14,94) in de strijd.

Middenmoot
Dan volgt een flink gat naar de middenmoot met CDA (6,66%) en PvdA (5,42). De PVV kreeg 2,99 procent van de stemmen en de Partij voor de Dieren 2,75%. Regeringspartij ChristenUnie moet het doen met 2,51%. Wat in de onderste regionen opvalt is dat Forum voor Democratie van 0,15% in 2018 groeit naar 2,24% nu.

De lokalen groeien nog iets ten opzichte van 4 jaar geleden, toen de VVD nog de grootste partij was onder scholieren. De liberalen verliezen 2 procent.  GroenLinks verliest ook 2 procent en D66 blijft gelijk. Dat geldt ook voor het CDA. De PvdA verliest 2,5%. Ook de PVV levert in. Opvallend is dat de SP het slecht doet onder scholieren. De 2,56% van 2018 kalfde af tot net onder de 2 procent. De opkomst van in 2018 overigens een stuk hoger, met dik 28.000 stemmen.

Hieronder de hele uitslag. Op prodemos.nl kan de uitslag worden vergeleken met eerdere verkiezingen.


update di. 17.45u:
Opkomst (2)
Rond 15.00 uur was het aantal stemmers in de 3 geopende stembureaus als volgt:
Eefde: 217 stemmen, Gorssel: 327 en Lochem: 437.
Eerder meldden we al de cijfers van 11.00 uur vanochtend. Vanavond volgt nog een update.


update di. 13.00u:
Column
Onderstaande column over de lokale politiek is zojuist op deze site gepubliceerd.

Wel lokaal kopen maar niet lokaal stemmen? [column]


update di. 11.00u:
Opkomst
Maandagavond rond 19.00 uur was het gemiddelde opkomstpercentage bij de drie geopend stembureaus bijna 27 procent (zie toelichting onder 'Opkomst (3)' hierboven!). Van 11 uur vanochtend hebben nog geen percentage maar wel aantallen kiezers die zich in de eerste uren hebben gemeld bij de 3 geopende stembureaus. Dat waren er zowel in Eefde als Lochem 77. In Gorssel hanteerden 136 inwoners het rode potlood.

In 2018 was het opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Lochem 65%. Vorig jaar, bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer, lag dit met 85% een stuk hoger.


update di. 9.15u:
Volmacht
Wie niet zelf kan gaan stemmen hoeft de stem niet verloren te laten gaan. Via een volmacht kan iemand je stem uitbrengen. Het geven van een volmacht is gemakkelijk. Op de achterkant van de stempas is een volmachtbewijs afgedrukt. Vul deze in en geef dan de stempas, plus een kopie van een geldig legitimatiebewijs, aan de persoon die de stem gaat uitbrengen. Beide personen moeten het volmachtbewijs ondertekenen.

Lees verder onder de afbeelding...

Zo ziet het volmachtbewijs van de stempas eruit

update di. 8.15u:
Dag 2 van de verkiezingen
Goedemorgen. Ook vandaag kan er gestemd worden in 3 stembureaus in de gemeente. Van 7.30 tot 21.00 uur kun je hier terecht:

Gemeentehuis Lochem, Hanzeweg 8, Lochem
’t Trefpunt, Molenweg 53-55, Gorssel
Ontmoetingskerk, Schurinklaan 1, Eefde

Je kunt met je stempas (en legimatiebewijs) overal in de gemeente je stem uitbrengen. Het stembureau dat op de stempas wordt aangegeven is slechts een aanduiding van het dichtstbij gelegen stemlokaal.


update ma. 22.30u:
Lijsttrekkers voor het voetlicht

De afgelopen weken publiceerden we heel persoonlijke portretten van alle 8 lijsttrekkers die strijden om de gunst van de kiezer. Niet te veel politiek, maar focus op de mens achter de lijsttrekker.

Hier zijn nog een keer de linkjes naar deze lange interviews:
– Lees HIER aflevering 1 over Henk van Zeijts (GroenLinks)
– Lees HIER aflevering 2 over Calle Janssen (LochemGroen!)
– Lees HIER aflevering 3 over Marleen van der Meulen (D66)
– Lees HIER aflevering 4 over Eric-Jan de Haan (VVD)
– Lees HIER aflevering 5 over Lex de Goede (MmL)

– Lees HIER aflevering 6 over Jos Israel (PvdA)
– Lees HIER aflevering 7 over Henk Datema (CDA)

- Lees HIER aflevering 8 over Marja Eggink-Meuleman (GB)


update ma. 17.00u:
Verkiezingsuitzending Allemaal1 TV
Geen zin om alle verkiezingsprogramma's (zie vorige update) te lezen?
Dan is de debatuitzending van Allemaal1 TV met alle lijsttrekkers een mooi alternatief. Deze werd vorige week woensdag opgenomen en is terug te kijken op YouTube. Er werd gedebatteerd over 4 actuele thema's: Wonen, Economie, Sociaal Domein en Klimaat & Energie.

Klik hieronder om de video te starten...


update ma. 15.15u:
Verkiezingsprogramma's politieke partijen

(foto: LochemsNieuws)

Dit keer doen in Lochem 8 partijen mee aan de verkiezingen. Zij dingen mee naar de 23 beschikbare raadszetels. Voor wie nog geen keuze heeft kunnen maken geven we hier nog even de linkjes naar de verkiezingsprogramma's.

  1. Gemeentebelangen
  2. VVD
  3. GroenLinks
  4. CDA
  5. PvdA
  6. D66
  7. MmL
  8. LochemGroen!

update ma. 15.00u:
Drie stembureaus geopend
Vandaag en morgen zijn er drie stemlokalen in de gemeente geopend. Zo wordt grote drukte woensdag vermeden. Deze beide dagen zijn deze stembureaus geopend van 7.30 tot 21.00 uur:
Gemeentehuis Lochem, Hanzeweg 8, Lochem
’t Trefpunt, Molenweg 53-55, Gorssel
Ontmoetingskerk, Schurinklaan 1, Eefde