Lintje voor organist Jaap Bax van Remonstrantse Kerk

0
Jaap Bax (l) werd verrast met een Koninklijke onderscheiding. Burgemeester Jurgen van Houdt van Rijssen-Holten feliciteert hier zijn echtgenote. (foto: Remonstrantse Kerk Lochem)

LOCHEM/HOLTEN – Jaap Bax (77) uit Holten is afgelopen zondag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Jurgen van Houdt van de gemeente Rijssen-Holten reikte de onderscheiding zondag uit tijdens een dienst in de Remonstrantse kerk aan de Emmastraat in Lochem. Daar is Jaap Bax al 30 jaar organist.

Bax levert al jarenlang belangrijke bijdragen aan het maatschappelijk leven en met name op kerkelijk gebied. In de jaren 1965-1990 was hij lid van de kerkenraad van de Nederlands Hervormde Kerk in Holten, ook fungeerde hij daar als plaatsvervangend organist.

Mantelzorger

Vanaf 1970 is hij mantelzorger voor een gezin in Holten en voor een chronisch zieke dorpsgenoot. Sinds 1990 is Jaap Bax actief als vrijwilliger voor de Remonstrantse Gemeente Lochem-Zutphen. Daar is hij sinds 2007 lid van de kerkenraad en actief lid van de liturgiecommissie. Als organist organiseert hij jaarlijks een orgelconcert, evenals bijzondere orgelbustochten en bijzondere kerkdiensten.

Als kerkrentmeester zet hij zich verder in voor het beheer en het behoud van het kerkgebouw, dat een gemeentelijk monument is. Hiertoe onderhoudt hij goede contacten met onder andere de regionale monumentenwacht. Ook was hij mede-initiatiefnemer voor de herinrichting van de kerk.

Nieuw orgel

Recent kwam Jaap Bax in het nieuws doordat hij, na een zoektocht, een nieuw orgel voor de kerk vond. Het werd het monumentale Pelsorgel dat eerder dienstdeed in een kerk in Vrouwenpolder. Het orgel lag jarenlang opgeslagen bij de bouwer. Het instrument werd tijdens Pinksteren officieel in gebruik genomen en deze week zijn er diverse activiteiten rond het orgel georganiseerd.

Tijdens de dienst op Eerste Pinksterdag bespeelde Jaap Bax het orgel en werd hij door de burgemeester van zijn woonplaats verrast met het lintje dat hem is toegekend voor al zijn activiteiten.

Lees HIER een eerder bericht over het nieuwe orgel voor de Remonstrantse kerk in Lochem.