(Oud-)Gorsselnaar Dmitri K. lijkt voorgoed gevlucht naar Rusland

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

GORSSEL – Hij heet Dmitri K. en wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van het omzeilen van handelssancties tegen Rusland en de smokkel van onder meer microchips naar zijn vaderland. De Nederlandse Rus woonde met vrouw en kinderen in Gorssel maar wordt door justitie al enige tijd aangeduid als ‘persoon zonder vaste woon- of verblijfplaats’. Hij zou met gezin en al zijn gevlucht naar Rusland. Dinsdag kwam hij niet opdagen bij het vervolg van de rechtszaak tegen hem. 

Het OM verdenkt K. van de smokkel van onder meer transistors, computerchips en onderdelen voor drones. Die stonden keurig vermeld op de uitvoerdocumenten bij een aantal pakjes die K. vorig najaar verstuurde. Via het vliegveld van Hamburg zouden deze pakjes in de Malediven terecht moeten komen. Daar kwamen ze nooit aan en het OM denkt dat ze, vermoedelijk via een van de Baltische staten, in Rusland zijn terechtgekomen. Het sjoemelen met de bestemming van zendingen leidde ertoe dat K. ook wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Waar, wanneer en door wie de oorspronkelijk aangegeven bestemming is gewijzigd is onduidelijk.

Voorarrest

K. zat vorig jaar ruim twee maanden in voorarrest. In december besloot de rechter dat hij zijn rechtszaak in vrijheid mocht afwachten. De rechter oordeelde dat het vluchtgevaar gering was. Dat blijkt nu dus vrijwel zeker een misrekening. Buren van het gezin lieten een verslaggever van de Volkskrant weten dat K. al in februari met gezin en al is vertrokken in een volgepakte auto. Sindsdien is de woning verlaten.

K. stond aanvankelijk te boek als handelaar in radio-elektronische onderdelen. Niet lang na de EU-sancties tegen Rusland veranderde hij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel in ‘handel in kantoorartikelen en consumentenproducten’. Er zijn aanwijzingen dat de naar Moskou geleverde onderdelen uiteindelijk terechtkwamen bij bedrijven die onder meer aan de wapenindustrie leveren. Er was onder meer sprake van onderdelen voor drones van Chinese makelij.

Overdreven

De advocaat van K. vindt dat de zaak wordt overdreven. Hij beaamde tijdens een regiezitting in december dat inderdaad producten aan Rusland zijn geleverd en dat ook de betalingen daar vandaan kwamen, maar dat dit in alle openheid gebeurde. De advocaat zei toen ook dat zijn cliënt niet voor 2 miljoen euro aan spullen heeft geleverd maar voor 3 ton.

Justitie gaat ervan uit dat K. met de noorderzon is vertrokken en heeft aanwijzingen dat zijn Gorsselse woning binnenkort via een executieverkoop wordt verkocht. Als hij toch nog in Nederland opduikt, kan hij worden aangehouden. De kans daarop lijkt echter klein.

De Volkskrant zocht uit dat K. vermoedelijk deel uitmaakte van een smokkelnetwerk dat zorgt voor de aanvoer van spullen waar Rusland om zit te springen maar door de sancties niet kan kopen. Als een radertje wegvalt draait het netwerk gewoon door, zo is het vermoeden.

HIER en HIER zijn recente berichten van de Volkskrant te lezen (niet gratis). Via Google zijn meer bronnen te vinden die over K. berichten.