Home Lifestyle Muziek Lied en videoclip ‘Hoppla!’ van Jan Hovers uit Gorssel

Lied en videoclip ‘Hoppla!’ van Jan Hovers uit Gorssel [video]

0

GORSSEL/ALMEN – Wat hebben Gorsselnaar Jan Hovers, zes blazers van Muziekvereniging Juliana uit Almen, zangeres Hanna Prins uit Lübeck en filmster Marlene Dietrich te maken met een onbeantwoorde liefde? Het antwoord wordt gegeven in een lied, videoclip, podcast en een linosnede onder titel ‘Hoppla!’. Een ‘multimedia-pakketje’ noemt de maker het zelf. Het werd op vrijdag 29 december uitgebracht.

Onbeantwoorde liefde, wie kent het niet? Ziek van verlangen, zonder dat de ander je ziet staan. In dit door Jan Hovers samengestelde ‘pakketje’ wordt onbeantwoorde liefde van alle kanten belicht. In de podcast worden zoete én bittere liefdesherinneringen opgehaald, maar wordt het fenomeen tevens wetenschappelijke ontleed. In het lied staat de tot over zijn oren verliefde man tegenover de vrouw, die weet dat hij haar niet echt van binnen kent.

Marlene Dietrich

In de videoclip een eerbetoon aan ‘Der Blaue Engel’; de klassieke Duitse film bij uitstek over de tragiek van onbeantwoorde liefde. De film van Josef von Sternberg uit 1930 – gebaseerd op een roman van Heinrich Mann – betekende de doorbraak van de tot dan toe onbekende Marlene Dietrich. Korte tijd later verscheen de film ‘Dreigroschengoper’ (‘Driestuiveropera), gebaseerd op de opera van componist Kurt Weill en teksten van Bertolt Brecht. Hierin schitterde de echtgenote en muze van Weill, Lotte Lenya. In de film roept zij op een gegeven moment: ‘Hoppla!’.

Op de linoprint bij dit project staan beide actrices naast elkaar – twee femmes fatales die – hoppla! – wel raad wisten met hunkerende mannen. Hovers werd gepakt door het verhaal van ‘Der Blaue Engel’, over verliefdheid en uiteindelijk tragisch liefdesverdriet en besluit er een project van te maken dat langzaam groeit. Het muzieknummer is gebaseerd op de speelfilm. De man die als een blok valt voor een verleidelijke vrouw zonder haar echt te kennen. De vrouw die zich afvraagt wat die man in haar ziet met haar donkere schaduwzijden.

lees verder onder de afbeelding…

Marlene Dietrich en Lotte Lenya op een linoleumsnede van Jan Hovers (bron: Jan Hovers/PR)

Engels en Duits

Jan Hovers zing in het Engels vanuit het perspectief van de man. Dan is de vrouw aan de beurt, die in het Duits zingt. Daarvoor vonden de zangopnames in het Duits in Lübeck plaats waar Hanna Prins thuis is. Met zes muzikanten van muziekvereniging Juliana uit Almen werden de blazerspartijen opgenomen in Kapel op ’t Rijsselt in Eefde. De sectie bestaat uit: Liza Westendorp (alt-sax), Hester Vruggink (tenor-sax), Gerwin Huurnink (trumpet), Hans Vruggink, Marijn Laurensse, Teun Boschloo (trombone). Zie foto onder dit bericht.

Tijdens de opnames in Lübeck bleek die hanzestad met gemak model te kunnen staan voor het stadje uit de oude speelfilm. Er is zelfs een straatje met café ‘De Blauer Engel’ en daar is dan ook een deel van de videoclip opgenomen. Zelfs de Almense blazerssectie komt daar voorbij. De filmsterren Lotte Lenya en Marlene Dietrich zijn met Artificial Intelligence (AI) van een 78-toerenplaat losgemaakt en in het nummer te horen.

Podcast

In de podcast ontleedt Hovers de vorm van hartenpijn die ontstaat bij een onbeantwoorde liefde. Hij vraagt psycholoog Vanessa Lamsvelt naar het verschil tussen verliefdheid en
liefde. Hij haalt samen met zijn vrouw Petra herinneringen op aan hun eigen verliefdheden en hij duikt dieper in het verhaal van ‘Der Blaue Engel’. Het is een aflevering uit de podcast-serie ‘Pakhuis Nostalgia’ en is te beluisteren via de bekend podcast-apps.

Het lied ‘Hoppla!’ staat op de bekende streaming platforms zoals Spotify. De videoclip staat op YouTube. En meer informatie over het project en over Jan Hovers is te vinden op www.janhovers.nl.

De blazerssectie van muziekvereniging Juliana uit Almen en Jan Hovers tijdens de opnames van ‘Hoppla!’ (foto: PR)