Legging stolpersteine in Lochem uitgesteld

0
Stolpersteine in de Kastanjelaan op de plek waar Joodse Lochemers hebben gewoond.

LOCHEM – De Stichting Stolpersteine Lochem kondigde eerder aan dat op 24 maart en 2 april in totaal 7 ‘struikelsteentjes’ zouden worden gelegd, op/in respectievelijk ‘t Ei en de Bierstraat. Ook hier gooit de corona-dreiging roet in het eten.

Omdat leggingen zonder publiek een essentieel onderdeel missen, is besloten de zaak voorlopig af te blazen. De stichting wil juist de aandacht en de betrokkenheid van het publiek bij de stenen die herinneren aan plaatsen waar in de Tweede Wereldoorlog Joden woonden, die zijn weggevoerd en omgebracht.

Dag van de bevrijding

Bij de eerste legging zou de Berlijnse kunstenaar Günter Demnig, die de steentjes bedacht, aanwezig zijn. De afgelasting op 2 april is extra pijnlijk omdat dit uitgerekend op de dag is waarop Lochem 75 jaar geleden werd bevrijd.

Nieuwe data worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Bekijk ook onze liveblog ‘Corona Info Lochem’ met onder meer alle afgelaste en uitgestelde activiteiten in de gemeente.

Gepoetste stenen

LochemsNieuws schreef eerder deze week DIT artikel over het fenomeen stolpersteine en de nieuwe stichting. Hierbij verscheen een foto van de twee stolpersteine die al jarenlang in de Kastanjelaan liggen. We plaatsen toen de opmerking dat deze wel een poetsbeurt konden gebruiken. Dit is inmiddels gebeurd. De foto staat boven dit bericht. Ter vergelijking hieronder nog even de ongepoetste versie.

De ongepoetste versie van de stolpersteine aan de Kastanjelaan (foto: LochemsNieuws)