Leerlingen Staring College leren reanimeren dankzij Rotary

0
Leerlingen van het Staring College en een lotus-medewerker laten leden van de Rotary Club Barchem de beginselen van reanimeren zien. Even laten moesten ze ook zelf aan de bak (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/RUURLO – De Rotary Club Barchem tekende dinsdagavond een overeenkomst met het Staring College over ondersteuning van het reanimatie-onderwijs aan leerlingen van de school. Dit zorgt ervoor dat de komen 4 jaar honderden jongeren uitzwermen die levensreddende handelingen kunnen verrichten.

(in de Berkelbode van 29 januari volgt een uitgebreider (sfeer)verslag)

Het Staring College biedt al enige tijd reanimatiecursussen aan een deel van de leerlingen, met steun van de Hartstichting. De subsidiëring van materialen via die weg stopt echter en de Rotary Club springt in het gat. Er gaat jaarlijks 4000 euro naar de school zodat nog veel meer leerlingen opgeleid kunnen worden. Het geld is nodig voor de opleiding van instructeurs en de aanschaf en onderhoud van oefenmateriaal.

Ook in Borculo

Inmiddels wordt een aantal docenten van het Staring College opgeleid tot instructeur, waardoor vrijwel alles binnen de eigen organisatie geregeld kan worden. Biologiedocent Hans de Jong is bevoegd zijn collega’s op te leiden.

En naast Lochem krijgen nu ook leerlingen van de beide locaties van het Staring in Borculo de cursus. Die is in principe verplicht, hoewel zwaarwegende bezwaren worden gerespecteerd.

De schoolleiding is blij met de steun van de Rotarians en ziet het naast een nuttige bijdrage aan de samenleving ook als een verrijking voor leerlingen, die leren oog te hebben voor anderen.

Overlevingskans

Mensen die worden getroffen door een hartstilstand hebben veel meer kans als binnen 6 minuten reanimatiepogingen worden gestart. De stijging van het aantal mensen dat kan reanimeren heeft een groot effect. Twintig jaar geleden overleefde slechts 10 procent van de slachtoffers een hartaanval. Inmiddels is dit opgelopen tot ruim 20 procent. De cijfers geven al aan dat er nog een wereld is te winnen.