Larensebroek op weg naar Buurt Energie Strategie [video]

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LAREN/LOCHEM – Bewoners van het Larensebroek en LochemEnergie werken aan een Buurt Energie Strategie (BES). Het plan stelt het welzijn van de bewoners, de lokale economie en natuur en landschap centraal en heeft oog voor het opwekken van duurzame energie voor de lokale behoefte. De buurt vreest grootschalige wind- en zonprojecten die mogelijk via de Regionale Energie Strategie (RES) op het Larensebroek af komen.

Bekijk ook de introductievideo onder dit bericht…

De voor de BES benodigde 25.000 euro komt van de gemeente Lochem en uit het ECCO-project van LochemEnergie. Ook de Stichting Landschapsbeheer Gelderland is erbij betrokken. De bewoners zijn verenigd in de Stichting Buurtbelangen Larensebroek en omstreken.

Tijdsdruk

Omdat de totstandkoming van de RES met rasse schreden naderbij komt zit er tijdsdruk op de reactie die op de ontwikkelingen moet worden gegeven. De bewoners wordt de komende tijd meerdere maken gevraagd naar hun mening. Werkgroepen voor landschap en voor energie worden momenteel opgetuigd en begin maart gaan ze via online-bijeenkomsten aan de slag.

LochemEnergie spreekt van een uniek en proactief project. Op het gebied van landschap komt de vraag aan de orde wat de historie en de toekomst van het gebied zijn. Hoe kan de leefbaarheid worden bevorderd en het landschap ontwikkeld? Als het gaat om energie moet er antwoord komen op vragen als: hoeveel energie verbruiken we en hoeveel kunnen we opwekken op een wijze die aansluit bij de ambities van de overheid?

Zorgen

LochemEnergie stelt verder: ‘De bewoners van de buurtschappen maken zich zorgen over de ontwikkelingen van de Regionale Energie Strategie (RES), maar willen desondanks onderzoeken hoe ze mee kunnen werken aan gebiedsontwikkeling en de energietransitie. Dit met behoud van de functies en karakteristieken die deze leefomgeving zo waardevol maken.’

In het Larensebroek bestaat een gezond wantrouwen jegens overheden. De bewoners moesten in de voorbije decennia al in actie komen tegen plannen voor een militair oefenterrein en een vuilstortplaats. Een tekening die in 2019 de ronde deed toonde veel grote windturbines op een locatie in het Larensebroek. Dat bleek overigens geen onderdeel te zijn van een concreet plan.

Meer op: www.larensebroek.nl