LOCHEM – Gerrit de Boer (1935-2018) was bijna zijn hele leven lang een bevlogen fotograaf en filmer. Als fotograaf had hij vooral interesse voor landschappen en met name de lijnen en patronen die hij daar vaak aantrof. Gerrit overleed twee jaar geleden. Van 10 augustus tot 29 september zijn z’n mooiste landschapsfoto’s eindelijk te zien tijdens de tentoonstelling ‘Sporen in het Landschap’ in Het Stadshuus.
Door Henri Bruntink
Het gaat om een activiteit van de Stichting Dag Lochem, waarvan De Boer jarenlang bestuurslid was. Het bestuur nam het initiatief voor de tentoonstelling. De samenstelling was in handen van Rikie Oosthof in samenwerking met weduwe Ina de Boer. Bij de praktische uitvoering speelden ook fotograaf Henk Braakhekke, Ina Wolters en Eddy Oosthof een rol. De poster en flyer zijn ontworpen door Daniëlle ten Harve van Harvesten Grafische Vormgeving.
Gerrit de Boer wilde bij leven niet veel weten van een overzichtstentoonstelling van zijn foto’s. “Hij was een perfectionist en zelf bijna nooit tevreden over zijn werk. En het zal ook iets te maken hebben met het feit dat hij niet graag op de voorgrond trad”, zegt Rikie Oosthof. Met enige schroom stapte ze naar Ina de Boer om te vragen of de familie kon instemmen met een tentoonstelling. Tot haar grote genoegen bleek dat het geval.
Selectie
Het selecteren van de foto’s was een fors karwei. Als er al sprake was van rubricering, was die alleen te begrijpen door de fotograaf zelf. Er kwamen vele fotoboeken, cd’s en datasticks tevoorschijn. In digitale vorm stonden er soms maar een paar foto’s op een stick en dan weer duizenden op een cd-rom. Mede omdat Gerrit de Boer focuste op details in het landschap, kon niet altijd worden achterhaald waar een foto werd gemaakt.
Gerrit de Boer is bij de meeste Lochemers bekend als onderwijzer van de Prins Hendrikschool, maar vooral ook als maker van een serie ‘Lochem Journaals’. Hiervoor werden meest evenementen vastgelegd. Mensen konden zichzelf of bekenden op de beelden terugvinden en dat maakte de vertoning van de journaals razend populair. Ze werden altijd vertoond tijdens ‘Dag Lochem’, toen dat nog een jaarlijks cultureel evenement op de Markt was.
De foto’s van De Boer waren ook jarenlang te vinden in de gemeentegidsen die de gemeente Lochem uitgaf. Aan deze foto’s en de gidsen wordt ook aandacht besteed tijdens de tentoonstelling.
Filmbeelden
De filmbeelden zijn geschonken aan het Historische Genootschap en zijn onlangs gedigitaliseerd. Tijdens de tentoonstelling wordt doorlopend een compilatie van zo’n 25 minuten vertoond.
Als fotograaf had De Boer een eigen doka, die tot op de dag van vandaag bestaat. Ontwikkeling en afdrukken deed hij zelf. In de laatste periode heeft hij echter ook digitaal gefotografeerd. Hij fotografeerde niet eens heel intensief maar hield zich wel intensief bezig met de techniek en artisticiteit van de fotografie. In het landschap vond hij vaak opvallende lijnen en vormen.
Beeldende kunst
Rikie Oosthof herinnert zich dat Gerrit de Boer bij de Stichting Dag Lochem altijd aandacht vroeg voor de beeldende kunst. Dat is, onder meer via de bekende Zomertentoonstellingen in Gudulakerk, tot uitdrukking gekomen in de activiteiten van de stichting.
De foto’s voor de tentoonstelling zijn afgedrukt en ingelijst op het formaat 30 x 40 centimeter. Van elke foto zijn overigens drie afdrukken gemaakt. Deze worden tijdens de tentoonstelling te koop aangeboden.
Praktische informatie
Het publiek kan vanaf maandag 10 augustus terecht in Het Stadshuus aan de Markt. Een dag eerder is er vanwege de coronamaatregelen in kleine, besloten kring een officiële opening. ‘Sporen in het Landschap’ is tot 27 september van maandag tot en met zaterdag te bekijken van 14.00 tot 17.00 uur en op woensdag ook van 10.00 tot 14.00 uur.
De toegang is gratis. Financiële steun is verleend door de gemeente Lochem, Fonds 1819 en Lochems Steun fonds.