Landelijke woningen betaalbaarder, al blijven ze prijzig

0
Foto ter illustratie

Een weids uitzicht, koeien die loeien en rust. Dit maakt een landelijke woning populair. Afgelopen jaar maakten de prijzen voor landelijke woningen een vrije val. Hoewel de prijzen flink gezakt zijn, is een landelijke woning niet voor iedereen haalbaar. De gemiddelde prijs ligt nog steeds hoog. Daarnaast is een goede voorbereiding vereist.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven & WonenDesk Lochem. Lees HIER meer over deze samenwerking.

Een landelijke woning is een vrijstaande woning of woonboerderij die buiten de bebouwde kom of in een landelijk gebied ligt. De wens om op het platteland te wonen groeit. Dit was in de afgelopen jaren ook te zien aan de prijzen. Deze stegen harder dan het gemiddelde van de markt. Toen de woningmarkt echter begon af te koelen, leverden landelijke woningen ook meer in. In een jaar tijd is de prijs van dit type woning gedaald met € 90.000. Voor een landelijke woning betaalde je eind 2022 gemiddeld bijna € 650.000.

lees verder onder de afbeelding…

Grafiek toont de prijsontwikkeling van landelijke woningen t.o.v. alle woningen

Energielabel heeft impact op prijs landelijke woning
Een landelijke woning heeft vaak een groter oppervlakte dan een reguliere woning. Het is daarom niet vreemd dat het energielabel een belangrijke factor is bij de verkoopprijs. Zo daalden de gemiddelde prijzen voor landelijke woningen met label E en F met bijna twintig procent (-17% en -19%). Opvallend is dat soortgelijke woningen met label G met -11% minder hard daalden.

De populariteit van landelijke woningen blijft hoog. Zo is er geen verschil te zien in de verkoopsnelheid tussen landelijke woningen met goed of minder goed energielabel. Ook is er geen verschil in het aantal verkopen. Hiermee concluderen we dat er nog voldoende kopers zijn die naar het landelijke gebied trekken, ondanks de hogere energielasten.

Let hierop bij het kopen van een landelijke woning
Goed nieuws voor de mensen die landelijk willen gaan wonen. Het aanbod is in 2022 bijna verdubbeld in vergelijking met 2021. Eind 2022 stonden er 2.250 landelijke woningen te koop. Bij het kopen van een landelijke woning komt wel meer kijken dan bij een reguliere woning. Houd bijvoorbeeld ook met onderstaande zaken rekening:

  •  Om de woning te financieren kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Voorwaarde hiervan is dat er een woonbestemming op de woning rust. Heeft de woning (voor een deel) een agrarische bestemming? Mogelijk kun je voor dat deel geen hypotheek afsluiten en heb je eigen geld nodig.
  • Bij landelijke woningen of voormalig agrarische objecten kunnen er nog tanks in de grond zijn opgeslagen, of kunnen er asbesthoudende materialen gebruikt zijn. Het saneren of verwijden hiervan is een dure grap. Informeer hier dus naar bij de verkoopmakelaar.
  • De kans op bodemverontreiniging op het platteland is groter dan in de bebouwde kom. Een bodemonderzoek is in dat geval geen overbodige luxe. Als eigenaar ben je namelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit en het eventueel saneren van de grond.
  • Houd rekening met het bestemmingsplan. Als het object dat je koopt een agrarische bestemming heeft en je gaat deze niet zodanig gebruiken, ben je in strijd met het bestemmingsplan. Wil je later verbouwen? Dan krijg je hier mogelijk geen vergunning voor. Ook als de gemeente gedoogd dat je daar woont, loop je een risico. Zodra omwonende klachten indienen sta je minder sterk als het bestemmingsplan niet overeenkomt.

Ook de markt voor landelijke woningen koelt af. Toch blijft de charme van een landelijke woning populair. Overweeg jij te verhuizen? De makelaars van de Leven & WonenDesk komen graag bij je langs voor een gratis waardebepaling.

Leven & Wonendesk
Team MakelaardijDesk
Nieuwstad 7,  Lochem
tel. 0573 255401
Of plan direct een online afspraak op levenenwonendesk.nl.