Calle Janssen: ‘LochemGroen! neemt het juist op voor ouderen’

0
Fractievoorzitter Calle Janssen van LochemGroen! met een van zijn huisgenoten (foto: Kay Wils)

LOCHEM – Fractievoorzitter Calle Janssen van LochemGroen! kwam onder vuur te liggen door een opmerking over ‘grijze dakduiven’ tijdens een debat over woningbouw in de gemeenteraadsvergadering van vorige week. Hij werd daarop aangesproken door het CDA en kreeg afkeurende opmerkingen via onder meer sociale media. Janssen vindt dat hij – ook door LochemsNieuws – onvolledig is geciteerd. Hij zei in eerste instantie ‘rijke grijze dakduiven’ en hij vindt de toevoeging van het woord ‘rijke’ essentieel.

“Het is een eigen leven gaan leiden, waardoor het lijkt dat LochemGroen! tegen ouderen is. Dat is precies tegengesteld aan het punt dat we willen maken. Laten we niet vergeten dat de gemeente Lochem in de top-10 staat van meest vergrijsde gemeentes in Nederland. De leerbaarheid in de gemeente staat onder grote druk en we moeten nu keuzes maken. Keiharde keuzes zelfs, anders heeft de inwoner van Lochem over 5 jaar geen zorg meer in de buurt. En nog meer scholen en dorpsvoorzieningen moeten sluiten”, aldus Janssen. Hij is zelf werkzaam als wijkverpleegkundige en komt dus veel bij ouderen over de vloer.

Essentiële keuzes

De term ‘rijke grijze dakduiven’ sloeg op de essentiële keuzes die volgens hem moeten worden gemaakt. “Kiezen we weer voor dure grote huizen voor rijke grijze dakduiven? Of kiezen we voor betaalbare huur- en koopwoningen zodat jongeren en starters hier blijven, of hier juist naar toe komen, waardoor de leefbaarheid verstevigd wordt”, zo legt hij uit. Zo hoopt LochemGroen! dat ouderen zorg kunnen blijven ontvangen, dat basisscholen open kunnen blijven en dat dorpswinkels en supermarkten bestaansrecht houden.

“We moeten niet onze kop in het zandsteken en maar blijven doordenderen op die dure huizen. Daar ging het debat over, en over het feit dat het college de 30 procent sociale huurwoningen in elke kern, uit de Regionale Woondeal met minister Hugo de Jonge, nu al naar 20 procent bijstelt in verband met de haalbaarheid. De prioriteit lijkt weer te liggen bij te dure en grote huizen terwijl we daar als samenleving in Lochem niets aan hebben. We hebben werkenden nodig. En doorstroomlocaties voor ouderen.”

Zorgbehoefte

Uit cijfers blijkt dat de gemeente steeds verder vergrijst en dat de zorgbehoefte steeds verder toeneemt. “Ik maak mij persoonlijk en als fractievoorzitter van LochemGroen! ernstig zorgen over de leefbaarheid van onze gemeente. Juist voor het welzijn van ouderen moeten we nu inzetten op woonvoorzieningen voor jongeren. En niet weer de prioriteit op grote dure huizen”, vindt Janssen.