Kunstcommissie Stadshuus heeft spannende plannen

0
De Kunstcommissie van Het Stadshuus met vlnr Hanneke Gouma, Henk Smits, Finette Bönker en Louis Spoelstra (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Vier enthousiaste kunstliefhebbers hebben de koppen bij elkaar gestoken om de kunstexposities in Het Stadshuus naar een hoger plan te tillen. De Kunstcommissie wil spannende tentoonstellingen presenteren. Die mogen de tongen losmaken. De open ruimte op de bovenverdieping van Het Stadshuus is voortaan de plaats van handeling.

Bij wijze van vingeroefening is momenteel een tijdelijke expositie ingericht met kunst van de lokale kunstenaars Willy Alferink en Wim Leussink. Daarmee is aangetoond dat de ruimte zich uitstekend leent voor het exposeren van kunst. Veel ruimte aan de muur, maar ook ruimte om beelden, sculpturen of installaties te tonen.

Commissie

Het Stadshuus kende al eerder een Kunstcommissie, maar die viel uiteen. Alleen Finette Bönkers bleek over. Zij ging op zoek naar ‘medestanders’ en vond die in de personen van Hanneke Gouma, Louis Spoelstra en Henk Smits. Allemaal hebben ze een uitgebreid eigen netwerk, vanuit verschillende achtergronden, zoals film en interieurontwerp. Affiniteit met kunst is er bij allen uiteraard ook.

De grote ruimte op de eerste etage is altijd beschikbaar. “Beneden in de Molenzaal werden tot nu toe vaak exposities gehouden. Maar die ruimte wordt ook voor andere doeleinden gebruikt. Daardoor waren alleen de wanden beschikbaar. Op de vloer mocht niks staan. Boven kunnen we wél mooie combinaties maken met schilderijen en beelden”, aldus Finette Bönkers. Henk Smits vult aan: “We willen graag zowel de wanden als de vloer gebruiken. Dat kan soms met werk van een en dezelfde kunstenaar, maar soms zullen combinaties maken om de ruimte optimaal te benutten.

Niveau

Het idee is vooral beginnende kunstenaar uit de Achterhoek mogelijkheden te bieden om te exposeren, al is de geografische afbakening niet al te strak. Daarbij wordt wel gezocht naar een goed niveau. En naar bijzondere kunst. “Kunst moet verwonderen. En het mag de tongen losmaken”, zegt Henk Smits. Het is verder de bedoeling de context van de getoonde kunst duidelijk te maken aan de bezoekers. Met een korte uitleg bij ieder werk, maar ook via video’s die op een groot scherm worden getoond. Louis Spoelstra is professioneel filmer en kan zulke video’s produceren. “Ik ben gepensioneerd. Ik kan met een puzzelboekje op de bank gaan zitten, maar me op deze manier nuttig maken is een stuk leuker”, zo zegt hij zelf.

Henk Smits is interieur designer en heeft onder meer voor galeries gewerkt. Hij heeft daardoor contacten in de kunstwereld. Onder meer via de Keep an Eye Foundation, dat een podium biedt aan jonge kunstenaar. Die vallen na hun kunstopleiding vaak in een zwart gat. Keep an Eye is overigens een welbewuste ‘verengelsing’ van kip en ei.

Verschil maken

Hanneke Gouma is al langer actief bij Gudula Cultureel en is goed in communicatie. Samen denkt het viertal de komende tijd het verschil te kunnen maken in Het Stadshuus, voor zo ver het om kunst gaat. Daarbij wordt ook gezocht naar samenwerking met andere partijen, zoals de Stichting Kunst in Lochem (SKIL). Die stichting is onder meer bekend van de jaarlijks Kunstroute. Het is de bedoeling dat elke vier tot zes weken een andere tentoonstelling is te zien in Het Stadshuus.

Lochem herbergt veel talent, zo ontdekt de commissie steeds weer. Zo worden voorbereidingen getroffen voor een expositie met van werk van Cor van Wees. Hij woont in Lochem en is de ontwerper van heel veel posters van befaamde Pinkpop festival. Ook staat een tentoonstelling van de Lochemse fotograaf Lex van Drooge op stapel. Maar eerst is er ruimte voor de werken van kunstenaars met een niet aangeboren hersenafwijking. Meer daarover in het bericht hieronder:

Kunst van mensen met hersenletsel

NAH staat voor niet-aangeboren hersenletsel. Dat staat creativiteit niet in de weg, zo wordt aangetoond door mensen die betrokken zijn bij het NAH-Atelier dat deel uitmaakt van het Activiteitencentrum Zutphen. Onder de titel ‘Kunst met een verhaal’ worden vanaf februari werken van 20 deelnemers. Dit leidt tot een expositie meer zeer uitlopende werken.

Het gaat om mensen die op latere leeftijd hersenletsel hebben opgelopen. Velen hadden voordat ze erdoor getroffen werden nooit enige kunstvorm beoefend. Schilderen is voor hen een middel om te ontdekken wat de persoonlijke mogelijkheden zijn. Het helpt bij het proces van verwerking en aanvaarding en bij het terugvinden van zelfvertrouwen.

De context wordt duidelijk door verhalen die de kunstenaars bij hun werk schrijven. Beeld en tekst vullen elkaar aan en maken vertellen samen het verhaal over het leven na het opgelopen hersenletsel.

De tentoonstelling is vanaf begin februari te zien en toegankelijk tijdens de openingsuren van Het Stadshuus. Kijk voor meer informatie op stadshuuslochem.nl.