Koninklijke erepenning voor 100-jarig Vocaal Almen

0
De Koninklijke Erepenning

ALMEN – Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve heeft zondagmiddag de Koninklijke Erepenning uitgereikt aan Vocaal Almen. Het koor bestaat 100 jaar en is diep geworteld in de Almense samenleving.

De uitreiking vond plaats tijdens de muzikale happening ‘Zin in zingen’ in de Almense Kerk.
De geschiedenis van het koor gaat terug tot 12 januari 1920. Toen werd het opgericht als het Almens Kerkkoor. Ondanks zijn hoge leeftijd is het koor niet stil blijven staan in het verleden maar altijd met de tijd meegegaan.

En in een tijd waarin de meeste koren kampen met krimp van het aantal leden, heeft Vocaal Almen liefst 45 leden.

Repertoire

Het genre is in de loop van de jaren veranderd. Eerst zong het koor vooral geestelijke muziek, maar al snel kwam daar de wereldlijke muziek bij. Een keer in het jaar geeft het koor een eigen concert.

Regelmatig treedt het samen op met andere koren en organiseert het, samen met andere koren, zangersavonden. Het koor kent geen drempels voor toelating van nieuwe leden. Het staat gewoon open voor iedereen die ‘Zin in zingen’ heeft.

Jubileum

Het 100-jarig jubileum was voor het koor aanleiding om oud archiefmateriaal, zoals verslagen, documenten en beeld- en geluidmateriaal, te delen met inwoners van Almen en andere belangstellenden. Afgelopen zomer deed Vocaal dat al tijdens een tentoonstelling. Ook geeft het koor een jubileummagazine uit. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve ontving zondag het het eerste exemplaar.

Erepenning

Een Koninklijke Erepenning is een ereteken, dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen die het vijftigjarig bestaan of een volgende vijfentwintig jaar vieren. Het symboliseert het respect en de waardering van de Koning voor de bijzondere verdiensten van de ontvanger.

Stimulans

Vocaal Almen ziet de toekenning van de Koninklijke Erepenning als een waardering voor iedereen, die zich tot nu toe met hart en ziel voor het zangkoor heeft ingezet. Tegelijk is die waardering een inspiratie en stimulans voor de huidige generatie koorleden en voor volgende zanggeneraties.