KomPassie zoekt verbinding via 4 bijzondere concerten

0
Trio Tatavla (foto: PR)

LOCHEM – De Stichting KomPassie Lochem presenteert de komende maanden 4 bijzondere concerten in de Schouwburg. Dat hadden er eigenlijk 5 moeten zijn, maar corona stak in mei een stokje voor het optreden van de Palatca Village Band uit Roemenië. Inmiddels zijn de vooruitzichten beter.

Op 3 oktober treedt Trio Tatavla op. De naam is een verwijzing naar een Griekse wijk in het Turkse Istanbul. ‘Muziek uit Klein-Azië’ is dan ook de toepasselijke omschrijving. Op 12 november volgt Trio Vardan Hovanissian met volksmuziek uit Turkije, Armenië en Azerbeidzjan. Op 6 februari treedt Ensemble Raj Mohan op met Indiase muziek uit Suriname en op 1 mei 2022 is het de beurt aan het Qasyoun Quartet net traditionele klassieke muziek uit Syrië en Turkije.

Onder dit bericht staat een flyer van het concert van Trio Tatavla

Verbinding

Alle optredende ensembles hebben een connectie met Nederland en meestal in de vorm van muzikanten die als vluchtelingen naar ons land kwamen. Het laten horen welke muziek bij verschillende immigranten hoort is een deel van de verbinding die KomPassie bij alle activiteiten zoekt.

De Stichting KomPassie ontstond zo’n acht jaar geleden op initiatief van onder andere Gerthe Lamers. Deze internationale beweging is een initiatief van de Britse auteur Karen Armstrong. Als deskundige op het gebied van zowel het christendom als het jodendom en de islam stelde ze vast dat ‘compassie’ de spil is in alle religies. Zaken als omzien naar elkaar, verbinding en empathie zijn ook onder niet-religieuze mensen een herkenbare kwaliteiten.

Handvest

De Britse auteur en kenner van religies Karen Armstrong nam het initiatief voor een handvest dat Chapter for Compassion heet. Bij de opstelling ervan waren vertegenwoordigers van alle landen en wereldreligies betrokken. Kort na de oprichting van de Lochemse stichting is getracht om van Lochem een ‘compassievolle gemeente’ te maken. Een aantal grotere steden in Nederland noemt zich zo. Daarmee kwamen de initiatiefnemers een eind, maar een ‘bestuurswissel’ na verkiezingen gooide roet in het eten.

Het houdt in dat compassie een kernwaarde wordt. Zo moeten bestuurders zich bij elke beslissing die ze nemen afvragen wat dit voor de betrokken mensen betekent en of iedereen kan meedoen. “Inclusiviteit is een belangrijk uitgangspunt bij alles”, aldus Gerthe Lamers. Zij vormt het bestuur van de stichting samen met Toos de Zeeuw, Ben Hemmer, Imar Doornbos en Corien Veenhuizen. De stichting kan verder rekenen op een aantal vrijwilligers.

Zichtbaar zijn

“We willen na een periode van gedwongen stilte weer zichtbaar worden. De concerten in de Stadslounge van de Schouwburg zijn daar een goed middel voor”, zegt Toos de Zeeuw. Ook al door de locatie kan de sfeer ongedwongen zijn en is er – naast de muziek – ruimte voor ontmoeting.

Naast de genoemde concertreeks wordt gewerkt aan de voorbereiding voor ‘Women’s Voices’, met waarschijnlijk het bekende Wishful Singing als hoofdmoot. Dat moet plaatsvinden op 6 maart, in het kader van Internationale Vrouwendag die wordt gehouden op 8 maart.

Contact

KomPassie probeerde voor de coronapandemie al eens de verbinding te leggen tussen immigranten en de autochtone bevolking via ‘Samen Nederlands Zingen’ in het Stadshuus. Gerthe Lamers herinnert zich dat het niet gemakkelijk was om contacten te leggen met de doelgroep. “Er zit veel angst en wantrouwen, zo lijkt het. We zijn dus nog zoekende hoe we die verbinding het best kunnen leggen. De komende concerten leveren mogelijk een bijdrage. Voor de programmering wordt samengewerkt met Crispijn Oomes, van het Zutphense artiestenbureau voor wereldmuziek ‘Speelman’.

Overzicht concertreeks:
3 oktober: Trio Tatavla
12 december: Trio Vardan Hovanissian
6 februari 2022: Ensemble Raj Mohan
1 mei 2022: Qasyoun Quartet

Alle concerten beginnen op zondagmiddag om 16.00 uur.
Locatie: Stadslounge – Schouwburg Lochem
Kaartverkoop: www.schouwburglochem.nl
Meer op: kompassielochem.nl

Bekijk hieronder de flyer van het concert van Trio Tatavla: