Volgend jaar mogelijk proef met statiegeldbeugel aan afvalbakken

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – In de loop van volgend jaar komt er misschien een proef met zogeheten statiegeldbeugels aan afvalbakken in de gemeente Lochem. Die zijn bedoeld om statiegeldblikjes en -flesjes indirect te doneren aan mensen die met het verzamelen daarvan een centje willen bijverdienen. Een motie van Meedenken met Lochem, CDA, VVD en Gemeentebelangen, die opriep om hier meteen mee te beginnen, werd ingetrokken nadat wethouder Ria Leliveld een tegenvoorstel deed, die mogelijk tot een proef leidt.

Die moet uitwijzen of de maatregel effectief is. Volgens de wethouder is het succes niet overal gebleken en stoppen sommige gemeente alweer met de maatregel. Met name de beste plekken voor dit soort beugels moet worden onderzocht. Dichtbij plekken waar ze worden verkocht lijkt niet heel zinvol omdat ze daar gemakkelijk weer kunnen worden ingeleverd. Wat verder weg van winkelgebieden en in het buitengebied worden flesjes en blikjes vaker in afvalbakken gegooid, als ze niet op straat of in de natuur terecht komen.

Winkelgebieden

De wethouder vroeg wat meer ruimte en tijd en kreeg dat ook van de raad. Ze wil de uitkomsten van een scan van winkelgebieden in de gemeente afwachten. De resultaten worden in februari verwacht. Hierbij wordt ook gesproken met ondernemers. De beugels moeten voorkomen dat mensen op jacht naar statiegeld gaan wroeten in afvalbakken.