Keidagen op komst: ‘Telkens net weer ietsje anders’ [video]

0

LOCHEM – Over een kleine maand (29 mei t/m 2 juni) staan de Keidagen alweer voor de deur. De programmering staat en de voorbereidingen zijn in volle gang. LochemsNieuws belicht de komende weken steeds een onderdeel van het 5-daagse feest. Maar we beginnen met een interview met voorzitter Gerjan Vorkink en bestuurslid Barber van Leeuwen van de Stichting Keidagen Events.

Na de vraag of alles voor de komende Keidagen is geregeld, klinkt een ietwat aarzelend ‘ja’. ,,Klaar zijn we eigenlijk nooit”, zegt Gerjan Vorkink. ,,Natuurlijk staat alles in de startblokken maar met de details houden we ons tot op de allerlaatste dag bezig.” En als het om de programmering gaat moet nog verder vooruit worden gekeken. ,,De eerste opties op artiesten voor de Keidagen 2020 zijn al geplaatst”, aldus de voorzitter.

In de basis is de opzet van de Keidagen elk jaar ongeveer gelijk. Maar een routineklus is de organisatie echter nooit. ,,We proberen bestaande dingen altijd te verbeteren en ook elke keer weer wat nieuws toe te voegen. Daardoor is het telkens toch net weer ietsje anders”, aldus Vorkink.

Braderie

Barber van Leeuwen: ,,Op dit moment zijn we onder meer nog druk bezig met de braderie. De Lochemse Ondernemers Vereniging (LOV) heeft aangegeven de organisatie daarvan niet langer op zich te willen nemen. We wilden dat onderdeel, dat al jaren deel uitmaakt van het programma, niet zomaar laten vallen, dus hebben we het zelf maar opgepakt. Gelukkig wel met steun van iemand van de LOV die veel ervaring heeft met het organiseren ervan.”

De braderie blijft dus behouden en op zaterdag 1 juni staan minstens 40 kramen in de binnenstad. Op die dag staat er overigens nóg iets nieuws te gebeuren. In de feesttent krijgt het Rad van Avontuur, tussen de optredende artiesten door, regelmatig een ferme slinger. Lochemse ondernemers hebben veel prijzen beschikbaar gesteld, dus voor wie lootjes koopt valt er heel wat te winnen.

Rad van Avontuur

,,We wilden iets leuks toevoegen aan het programma. We hebben ook even gedacht aan een bingo, maar dat is organisatorisch nogal ingewikkeld”, aldus Gerjan Vorkink. ,,Een Rad van Avontuur is veel simpeler en toch een leuke aanvulling.” Op die zaterdagmiddag treedt Corry Konings op, samen met de Mannen van Oranje en DJ Bjerne Ruesink. Dat betekent veel Hollandse hits.

Een dag eerder – op vrijdagmiddag – wordt het KeiKids Festival gehouden. Het thema is: Cowboys & Indianen en het is gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd. Ze krijgen het verzoek om zich in stijl te kleden. De mooiste uitdossingen worden beloond met de ‘Best-dressed KeiKids-prijzen’.

Cowboys & indianen

Er is voor de kinderen veel te beleven. Voor een keimuntje (of 2,50 euro) kan een stempelkaart worden aangeschaft, waarmee aan alle onderdelen kan worden deelgenomen. Van schminken tot stokpaardrijden en van kippen vangen tot hoefijzer-gooien. Line-dance en rodeo-stier ontbreken evenmin. De stempelkaart geeft verder recht op wat te drinken en wat lekkers. Als afsluiting kunnen de kinderen zich uitleven op de muziekkeuze van een echte Kidz-DJ. Het KeiKids Festival begint om 14.00 uur en eindigt rond 16.30 uur.

Geen toneelvereniging TOP meer? ,,Jawel!”, zegt Barber van Leeuwen. De leden van TOP zijn nadrukkelijk aanwezig. Als figuranten binnen het thema cowboys en indianen, maar in die hoedanigheid voeren ze ook een aantal verrassende acts uit.”

Straattheater

Op donderdagmiddag is de binnenstad als vanouds het domein van straattheaterartiesten. Dat is dit keer niet anders. Vorig jaar werd in het kader van KeiNioren – de grijze tegenhanger van KeiKids – ook een speciale voorstelling verzorgt in woon-zorgcentrum Gudula. Dit keer is de Hoge Weide aan de beurt.

De video boven dit artikel toont een optreden van de Franse groep Imperial Kikiristan die op Hemelvaartsdag naar Lochem komt.

Samenwerking

Op donderdag speelt Normaal op het terrein van Tractor Pulling Lochem aan de Barchemseweg. Beide organisaties hebben de handen ineen geslagen als het gaat om de verkeersstromen. De Nieuwstad is van woensdagavond (Nacht van Lochem) tot donderdagavond verboden gebied voor gemotoriseerd verkeer. Gerjan Vorkink: ,,Zowel wij als Normaal hebben die afsluiting in de vergunning staan. Het is onzin om allebei met borden en hekken te gaan slepen. Normaal neemt die klus op zich en de afsluiting duurt dus langer dan gewoonlijk.”

Champions League

Op het moment dat deze tekst wordt geschreven is nog niet bekend hoe de finale van de Champions League eruit ziet, maar Ajax heeft nog altijd goede papieren. Mocht het zo ver komen, dan overweegt de organisatie van de Keidagen serieus om daar op in te haken. In welke vorm dat gaat gebeuren is nog niet bekend.

En het laatste nieuws van de kermis: de Europe Flyer komt! Dat is een attractie voor adrenalineverslaafden. De enorme zweefmolen brengt de inzittenden naar een hoogte van zo’n 40 meter. Voor wie het liever van een afstandje bekijkt: de attractie is met name in donker een prachtig schouwspel door de verlichting (zie video). Alle kermisattractie van de Keidagen zijn HIER te vinden.

Lees verder onder de video…

Muziek

In de feesttent op de Kleine Markt blijft de muziek de hoofdmoot. Vooral voor liefhebbers van Nederlandstalig en feestmuziek is het aanbod groot, maar er is meer. Een overzicht van alle muzikale acts die hun opwachting maken staat HIER

Programma & tickets

De voorverkoop voor de donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond is begonnen. Kaarten zijn beschikbaar via de website van de Keidagen en bij de VVV.

Het programma van de Keidagen 2019 en meer informatie is de vinden op de website en de Facebookpagina van de organisatie. En rond half mei verschijnt het Keidagen Magazine, waarin alle informatie is gebundeld.