Keidagen na twee jaar terug op vol vermogen [10 video’s]

0
De show van SIkk Bastards is een spektakelstuk (foto: PR)

LOCHEM – Over een maand barsten de Keidagen eindelijk weer los in Lochem. Voor de organisatoren was het de afgelopen twee jaar steeds een kwestie van optrekken en weer vol op de rem trappen. Nu het weer kan wordt met enthousiasme uitgekeken naar de 34e editie die wordt gehouden van 25 tot en met 29 mei. “Ook qua programmering wordt het echt vijf dagen feest”, zeggen Katelijne Horst-Pijnenborg en Gerjan Vorkink van de Stichting Keidagen Events.

Onder dit bericht staan 8 video’s van acts die optreden tijdens de Keidagen…

Beiden zijn enthousiast over het programma dat inderdaad een hoog feestgehalte heeft. “Misschien niet voor iedereen de bekendste namen, maar het zijn allemaal acts van hoge kwaliteit. De roep om grote namen horen we elk jaar eigenlijk wel. De echte groten zijn voor ons niet haalbaar”, zegt Gerjan Vorkink. Katelijne Horst vult aan: “Als je een affiche hebt met Jantje, Pietje, Klaasje én een bekende artiest, zegt iedereen al gauw dat het een topprogramma is. Ook zonder die bekende naam blijft het gewoon een goed programma.”

Artiesten

Op sommige artiesten had de organisatie al een langlopende optie. Toen begin dit jaar duidelijk werd dat de Keidagen weer door konden gaan, gold dat ook voor bijna alle evenementen in het land. Dat betekende dat het geen appeltje-eitje werd om het programma rond te breien. De prijzen liepen stevig op. “En niet alleen voor artiesten. Ook geluid, aggregaten en beveiliging werden duurder”, legt Gerjan Vorkink uit. “Je hoeft met ons geen medelijden te hebben, maar het moet allemaal wel betaald worden. Voor een deel vertaalt zich dat in de entreeprijzen.”

Voor evenementen als de Keidagen zijn de verzekeringspremies voor contant geld bijna niet meer op te brengen. Veel verzekeraars willen er helemaal niet meer aan. Frequente festivalgangers weten daarom al dat je met cash geld vaak niet veel meer kunt beginnen. Ook de Keidagen zijn rijp voor een andere aanpak, zo vindt de organisatie. De klassieke munten maken plaats voor contactloos betalen met telefoon, smartwatch of pinpas.

Betaalkaart

Contant geld kan ter plekke nog wel worden omgezet in een Keidagen-betaalkaart. Ook daarmee kunnen de drankjes in de feesttent worden afgerekend. De aankondiging gaf aanleiding tot het nodige protest op met sociale media. Gerjan Vorkink en Katelijne Horst geven ruiterlijk toe dat bij de introductie van het nieuwe systeem een paar dingen over het hoofd zagen.

“Je kunt mensen met een laag inkomen niet verplichten om minimaal 30 euro op een kaart te zetten, zo kregen we te horen. Daar zijn we het mee eens en we hebben het dan ook meteen aangepast. Het minimale bedrag is nu 5 euro en de betaalkaart zelf is gratis. Dat was 2 euro”, zo luidt de uitleg. Doordat ook contactloos gepind kan worden, zit overigens niemand vast aan zo’n kaart.

Winactie

Het fenomeen ‘stiften’ is niet bij iedereen bekend, maar dit betekent het in een groep inleggen van muntjes zodat iemand daar ‘een rondje’ van kan gaan halen. Dit kan dus niet meer in het nieuwe systeem. Om deze ‘pijn’ te verzachten worden 5 betaalkaarten met een waarde van 50 euro verloot. De spelregels hiervoor staan op de Facebook- en Instagram-pagina van de Keidagen.

Kort voor afronding van dit artikel werd bekend dat een aantal andere horecabedrijven in het centrum van Lochem en de schouwburg een eigen muntensysteem introduceren. Details hierover volgen later.

Het lukt de organisatie nog altijd redelijk goed om vrijwilligers te vinden voor het evenement. Veel mensen werken al jarenlang mee, maar de laatste jaren is een duidelijke verjonging te zien. “Voor de middagen kunnen we nog wel wat extra handen gebruiken”, aldus Katelijne Horst. Aanmelden kan via info@keidagen.nl.

Meezingen

Met name het jongere publiek wil tegenwoordig graag een hoog ‘meezinggehalte’ en herkenbaarheid en dat lijken ze dit jaar te krijgen. Dat begint woensdagavond meteen al goed van de plaatselijke DJ Berne en The Beatcrooks. Neem daarbij de feestband Jawohl! en de remmen kunnen los.

lees verder onder de foto…

The Beatcrooks (foto: PR)

De donderdag, Hemelvaartsdag, is traditiegetrouw gereserveerd voor het straattheater. Ook dit keer trekken weer de nodige artiesten door de binnenstad om het publiek te vermaken. In de tent is vanaf 15.00 uur muziek, met onder meer Trio Come Again. En ‘s avonds speelt daar de 9-koppige band The Night Flight. Deze behoort tot de top van de Nederlandse coverbands.

Keikidz

Vrijdag is er, zoals altijd, ruimte voor een uitgebreid kinderprogramma. De Keikidz Onderwater Wereld zorgt voor plezier bij de jongste bezoekers. Dat wordt afgerond met een kinderdisco met een echte DJ. Die avond is het podium gereserveerd voor ABBA Fever en Turn Up the 90’s. Voor dit onderdeel loopt de kaartverkoop momenteel het hardst.

Op zaterdag keert de vertrouwde braderie weer terug. En de organisatie daarvan is weer in handen van de Lochemse Ondernemers Vereniging (LOV). Voor de zaterdagavond vraagt Katelijne Horst de speciale aandacht voor de Sikk Bastards. “Ga de video bekijken, want het is bijna niet uit te leggen. Het zijn DJ’s die schakelen tussen Tiroler muziek, smartlappen en bekende hits. Met veel spektakel, inclusief rook, vuur en confetti”, zo zegt ze. DJ Bjerne en Wolfgang Saufi maken de avond compleet.

Lees verder onder de afbeelding…

(bron: keidagen.nl)

Frühschoppen

En op zondag mag de Edelweiss Kapelle uit Gelselaar niet ontbreken. Dit ‘huisorkest van de Keidagen’ heeft overigens een opmerkelijke verjongingskuur ondergaan. Maar het repertoire is ongeveer gelijk gebleven. Het Frühschoppen wordt verder natgehouden door de Paloma’s en de Drentse zanger René Karst. Die dag – en op vele andere momenten gedurende de week – is ook de Lochemse DJ Rob de Jong van de partij.

De kermis draait uiteraard alle dagen. Op woensdag- en zaterdagmiddag kun je daar overigens zomaar Bing en Sonic tegen het lijf lopen.

Informatie

Alle info over de Keidagen is te vinden op www.keidagen.nl. Daar zijn ook kaarten te reserveren. Actuele informatie is ook te vinden op facebook.com/keidagen en instagram.com/keidagen/

Hieronder staan 10 video’s van artiesten die optreden tijdens de Keidagen.


Sick Bastards: Zaterdagavond


René Karst: Zondagmiddag


Beatcrooks: woensdagavond


Wolfgang Saufi: zaterdagavond


The Night Flight: donderdagavond


Abba Fever: vrijdagavond


Trio Come Again: donderdagmiddag


Turn up the 90’s: vrijdagavond


Actic Airlines: donderdagmiddag (straattheater)


De Paloma’s: zondagmiddag