Jongeren hebben meer last van hittestress dan ouderen

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/ARNHEM – Jongeren hebben meer last van hittestress dan ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van ingenieursbureau TAUW samen met woningcorporaties, gemeenten en provincies. Jongeren tot 25 jaar hadden het meest last van de hitte in de zomer van 2020. Ouderen boven de 76 jaar het minst. Deze zomer voert provincie Gelderland met de woningcorporaties een ‘hitteproef’ uit om beter zicht te krijgen op de opwarming van sociale huurwoningen.

Gedeputeerde Peter Kerris: “Het wordt steeds heter in Nederland. Als we niets doen veranderen onze steden in sauna’s. We hebben meer groen, minder steen en koelere woningen nodig om ons hoofd koel te houden. Voor ouderen, maar ook voor jongeren die vaak in appartementen wonen waar weinig verkoeling is.”

Hittestress

De zomer van 2020 was één van de warmste ooit gemeten met extreme temperaturen in de maand augustus. Het vijfde hete jaar op rij. Uit het onderzoek blijkt dat 2/3 van de respondenten last had van hittestress. Opvallend is ouderen minder last ervaren dan jongeren. Hoe jonger hoe meer hittestress. Tot 25 jaar heeft 89% hittestress, 46-55 jaar 77% en boven de 76 jaar 57% .

Kwetsbaar

Monique de Groot (TAUW): “Het is nog onduidelijk of hier een verband is met het noodgedwongen thuiswerken/studeren door Covid-19. Dat ouderen hitte als minder hinderlijk ervaren is wel een punt van zorg, omdat zij vaker onderliggend lijden hebben en daardoor kwetsbaarder zijn. Ouderen hebben doorgaans ook een lagere dorstprikkel. Het risico op uitdroging ligt dan op de loer.”

Maatregelen

Hittestress zorgt voor slapeloze nachten en minder energie overdag. Vorige zomer was de gemiddelde temperatuur in woningen 31 graden. Te heet vond de helft van de respondenten. Vooral ’s nachts was het te warm. Opvallend is dat  mensen in de ochtend en avond tegengestelde maatregelen treffen. De helft doet de ramen open en gordijnen dicht, de andere helft niet. 80% doet overdag de ramen open, terwijl het buiten warmer is dan binnen. Dan warmt het huis op.

Hitteproeven

De meeste last van hittestress hebben mensen die in een flat of rijtjeshuis wonen. Dat zijn overwegend jongeren. Deze woningen hebben vaak geen zonneschermen, weinig schaduw en veel glas waardoor de zon in huis schijnt. 80% van deze woningen hebben geen tuin of balkon. Samen met woningcorporaties Talis (regio Nijmegen) en Kleurrijk Wonen (Tiel-Culemborg) laat provincie Gelderland deze zomer ‘hitteproeven’ uitvoeren om beter zicht te krijgen op de opwarming van huurwoningen.

Week van de Hitte

Deze week (14-17 juni) houdt de provincie Gelderland de Week van de Hitte. Samen met gemeenten, waterschappen en woningcorporaties wordt gezocht naar nieuwe oplossingen om de hittestress in woningen, op schoolpleinen en de binnenstad aan te pakken. Het programma en meer info is te vinden via de onderstaande link.

Lochemse tegelwippers

De gemeente Lochem stond enige tijd bovenaan de ranglijst voor het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen maar is inmiddels gezakt naar de 9e plaats. Minder tegels en meer groen zorgt voor verkoeling. De gemeente heeft zojuist een plan gepresenteerd voor de omgeving van de Julianaweg en Noorderwal. Daar wordt, na instemming van de gemeenteraad, een bredere groenstrook aangelegd. Deze kan ook dienen als tijdelijke opvang van overtollig hemelwater. Want ook extremere buien komen steeds vaker voor.

Kijk ook op:
gelderland.nl/Week-van-de-Hitte
nk-tegelwippen.nl/tegelstand/