‘Jona – Van Ninevé naar Mosul’ is Lochems totaaltheater

0
Jan Willem Drost (l) en Sander van Voorst (foto: PR)

LOCHEM – Een bijbels verhaal als basis voor actueel totaaltheater. Op 12 oktober gaat het stuk ‘Jona – Van Ninevé naar Mosul’ in première in de Schouwburg. Bijna alle medewerkers zijn Lochems, zoals de acteurs Sander van Voorst en Jan Willem Drost. De regie is in handen van Steven van Campen. De laatste schreef ook de teksten.

Pianist en bandoneonist Cor Auwerda tekent voor de muziek. De techniek is in handen van alweer twee Lochemers: Jeroen Vaags en Bert Wittenberg.

Universeel
Jona is universeel en de toeschouwer kan dan ook veel van zichzelf in hem herkennen. Hij loopt rond en gaat op weg met ieders vragen. Zo komt hij terecht in situaties, die enerzijds gekenmerkt zijn door kille berekening, anderzijds door warmte, mysterie, humor. En zowel het oude Ninevé als het hedendaagse Mosul blijken meer onze eigen omgeving te zijn dan we dachten.

Sander van Voorst
Sander van Voorst is bekend van allerlei culturele evenementen in en om Lochem. Zo was hij lang betrokken bij het openluchtspel dat jaarlijks wordt opgevoerd in het openluchttheater. Hij is bovendien de geestelijk vader van Winter Wonderland. Vorig jaar maakte hij samen met Bert Wittenberg de film ‘Tobias’. Maar ook als acteur stond Van Voorst al vaker op de planken van de schouwburg.

Jan Willem Drost
Jan Willem Drost is predikant van de protestantse gemeente in Lochem die ook graag buiten de muren van de kerk werkt. Hij transformeerde de jaarlijkse openluchtdienst in het openluchttheater tot muziektheatervieringen en kwam via die weg in contact met onder meer Sander van Voorst. Van het een kwam het ander. Het idee voor deze bewerking van het Jona-verhaal is van hem.

De voorstelling is te zien op 12 oktober vanaf 20.00 uur. Na de voorstelling is er de mogelijkheid om met de acteurs van gedachten te wisselen.

Kaarten verkrijgbaar op www.schouwburglochem.nl of aan de kassa. De toegangsprijs bedraagt 12,50 euro.