Van der Most uit raad Lochem en meer naar Den Haag

0
Foto van een eerdere uitzending van het Politiek Café van Radio573 met Hennie van der Most (rechts, met wit overhemd) Links zit Willem Beekman (Foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL –  De bekende ondernemer Hennie van der Most uit Gorssel keert na de verkiezingen niet terug in de Lochemse gemeenteraad. Dat schrijft de VVD’er hij in de wekelijkse briefwisseling met collega-raadslid Willem Beekman (GroenLinks) in weekblad de Berkelbode. Van der Most wil naar eigen zeggen meer naar Den Haag.

Kopstukken
‘Ik heb besloten te stoppen als raadslid van de gemeente’, zo schrijft Van der Most. Hij geeft aan wel VVD-lid te blijven en als zodanig meer naar Den Haag te willen. Hij wil er met ‘kopstukken’ praten over zijn opvatting dat echte ondernemers, die geld als middel en niet als doel zien, meer respect verdienen.

Sociaal ontslagrecht
Ook gaat hij pleiten voor wat hij ‘sociaal ontslagrecht’ noemt en voor de positie van mensen die ‘met hun handjes’ werken. Die moeten volgens Van der Most beter beloond worden en eveneens meer respect krijgen. Of hij de partijtop slechts wil gaan aanspreken of dat hij daadwerkelijk aspiraties heeft om in de landelijke politiek te gaan is onduidelijk.

Beekman
De openbaring van zijn besluit om na de lopende raadsperiode – tot maart volgend jaar – de pijp aan maarten te geven komt nadat Willem Beekman hem vorige week in de wisselcolumn van de twee vroeg of Van der Most nog wilde doorgaan met de lokale politiek.

Kandidatenlijst
VVD-fractievoorzitter Erik Haverkort zei donderdag dat het besluit van zijn prominente fractiegenoot niet als een verrassing komt. ,,We hebben het er uiteraard wel eens over gehad de laatste tijd. Hennie is een gewaardeerde partijgenoot”, zo zegt hij. Op de vraag wat hij vindt van het besluit zegt Haverkort: ,,Ik ga niet over de mensen. Uiteraard wordt ook bij ons momenteel gewerkt aan een nieuwe kandidatenlijst. Daar is een scoutingcommissie mee bezig. Ik bemoei mij daar niet mee.”

Present
In zijn eerste raadsperiode liet Van der Most regelmatig verstek gaan tijdens vergaderingen. Dat kwam hem op kritiek te staan, ook uit de eigen geledingen. Toen hij vier jaar geleden opnieuw via (1019) voorkeurstemmen werd gekozen beloofde hij vaker aanwezig te zijn. Haverkort: ,,Die belofte is hij nagekomen. In de afgelopen bijna vier jaar heeft hij volgens mij maar een keer verstek laten gaan omdat hij in het buitenland verbleef.”

Ongezouten
Tijdens raadsvergaderingen liet Hennie van der Most niet erg vaak van zich horen. Daarbuiten gaf hij wel vaak zijn ongezouten mening. Eerder dit jaar riep hij geen hout van de begroting te snappen en bleek demonstratief weg bij een vergadering daarover. Dat werd hem niet in dank afgenomen.