Jan Willem Boon (GB) ziet noodgedwongen af van raadszetel

0
Jan Willem Boon (bron: gblochem.nl)

LOCHEM/ZUIDLOO – Niemand bij Gemeentebelangen (GB) had voor de verkiezingen durven dromen dat de kiezer de partij liefst 8 zetels zou gunnen. Succes leidt soms tot onvoorziene problemen. Gekozen raadsleden moeten op de peildatum 25 maart, dat is vrijdag, in de gemeente wonen. Aan die eis kan de nummer 8 van GB niet voldoen. Jan Willem Boon woont in Zuidloo bij Bathmen en moet om die reden afzien van zijn zetel.

Boon meldde het nieuws maandag zelf. Hij heeft de burgemeester laten weten de zetel niet te aanvaarden. “Ik had me kunnen laten inschrijven bij familie of zo, maar wij zijn een transparante partij waar we dat soort dingen niet doen”, zo zegt hij. De voormalige inwoner van Lochem heeft de afgelopen tijd wel geprobeerd om weer een huis te vinden in de gemeente, maar dat is niet gelukt.

Strategisch

“We gingen ervan uit dat ik nog wel tijd had om een woning te vinden in Lochem. Mijn 8e plek op de lijst was een strategische keuze. Ik zou in beeld komen als er de komende 4 jaar iemand uitvalt. Dat kan altijd gebeuren. In de afgelopen periode moesten 2 leden van GB worden vervangen”, zo legt Boon uit. Dat was overigens door verhuizing en om gezondheidsreden.

Hij zegt dat GB nooit had verwacht 8 zetels te behalen. “De 6e zetel van 4 jaar geleden was een restzetel. We waren dus al blij geweest als we de huidige 6 zetels hadden behouden. De lokale partijen deden het boven verwachting goed. Samen kregen ze er 5 zetels bij.” Boon doelt, naast de winst van GB, op de 2 zetels winst van LochemGroen! en de verdubbeling van bij Meedenken met Lochem, van 1 naar 2.

Woning

Jan Willem Boon is bij eventuele uitval van een ander GB-raadslid gedurende de komende raadsperiode de eerste die gevraagd wordt. Hij hoopt een woning in de gemeente te vinden voordat het eventueel zover is. “Het is lastig”, zo zegt hij. En lachend voegt hij eraan toe: “Je begrijpt dat ik heel erg geïnteresseerd ben in het woningbouwbeleid van de gemeente.” Hij blijft zoeken. “Ik sta onder meer ingeschreven voor de Kop van Oost. Misschien wordt dat wat”, zo klinkt het.

Hij volgde ruim 5 jaar geleden de cursus Politiek Actief van de gemeente Lochem en sloot zich daarna aan bij GB. Hij was enige tijd fractievertegenwoordiger. Dat stopte toen hij zijn woning in Lochem verkocht en een huurwoning in Zuidloo betrok. Hij bleef wel al die tijd de fractievergaderingen van GB bijwonen.

Nummer 9

Door de noodgedwongen afzegging van Jan Willem Boon komt de nummer 9 van de GB-lijst in beeld. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve gaat Arjan Nijland uit Laren polsen. Uiterlijk volgende week maandag is de nieuwe samenstelling van de raad bekend. Dan worden de geloofsbrieven onderzocht. Twee dagen later volgt de installatie.