Stemmen gewenst: Lochem Wandelgemeente van het Jaar?

0
Lochem kan Wandelgemeeente van het Jaar worden (foto: Jorrit van de Kolk/Achterhoek Toerisme)

LOCHEM/BARCHEM – Lochem kan, na eerder Winterswijk en Bronckhorst, Wandelgemeente van het Jaar worden. Daarvoor moeten tot 10 april meer stemmen worden binnengehaald dan de concurrenten Rhenen en Meerssen. De titel wordt vergeven door wandelkrant Te Voet en tevoetonline.nl, De redactie selecteerde uit meerdere aanmeldingen een shortlist met drie gemeenten. Aan de drie genomineerden werd ook een artikel gewijd. Daarbij toonde de auteur zich onder de indruk van de veelzijdigheid van het landschap in de gemeente.

Het initiatief voor de aanmelding is van Laura van de Linde. Deze Lochemse is regiocoördinator recreatie en toerisme voor de gemeente Lochem, in dienst van Achterhoek Toerisme. In de afgelopen jaren werden Bronckhorst en Winterswijk al eens wandelgemeente van het jaar. “Voor de aanmelding moesten we een uitgebreide vragenlijst invullen en een motivatie schrijven. Daarbij bleek meteen al dat Lochem veel te bieden heeft als het gaat om wandelen. Het aantal wandelroutes is enorm en ook is er voor elke doelgroep wel wat te vinden. En ook zijn er veel rustpunten en horeca voor wandelaars”, aldus Laura van de Linde. Bij het schrijven van de motivatie waren ook mensen van Wandeldorp Barchem en wandelvereniging DOS betrokken.

Routenetwerk
Jan ten Have is manager van het routebureau van Achterhoek Toerisme en als zodanig betrokken bij de ontwikkeling van het routenetwerk, de bebording en het onderhoud hiervan. Hij zegt: “De gemeente heeft een enorm gevarieerd landschap. Van het rivierenlandschap in het westen tot bos, heide en heuvels.” De afgelopen is flink geïnvesteerd in het routenetwerk, door gemeenten, provincie en Achterhoek Toerisme.

Ook door inwoners wordt veel gedaan aan de uitstraling van de gemeente als wandelwalhalla. Barchem profileert zich al jaren als echt wandeldorp en in onder meer Laren en Harfsen werken groepen inwoners enthousiast aan de ontwikkeling van Klompenpaden en themaroutes. Het Klompenpad Laren is afgelopen zaterdag officieel geopend.

Achterhoek Toerisme werkt in de regio aan de ontwikkeling van een hybride netwerk. De bekende wandelingen aan de hand van gekleurde pijlen worden uitgebreid met genummerde keuzepunten, zoals dit al bekend is van de fietsknooppunten.

Belang
Gevraagd naar het belang van onderscheidingen als die van Te Voet, zegt Van de Linde: “Met de titel spelt des gemeente zich in de kijker als aantrekkelijk wandelgebied. En je kunt je profileren via onder meer de publiciteit die zo’n titel oplevert. En het is een mooie aanvulling op het toeristisch product. Maar het streelt natuurlijk ook de lokale trots. Dat geeft positieve energie.”

Van belang is dat niet alle aandacht uitgaat naar de Lochemse Berg en Kalenberg. Te Voet besteedde daar redactionele aandacht aan. Het heuvelachtige terrein heeft aantrekkingskracht, maar wandelroutes rond Almen en Eefde zijn net zo goed de moeite waard en verdienen meer aandacht, zo vinden ze bij Achterhoek Toerisme.

Stemmen
Stemmen op de gemeente Lochem kan nog tot 10 april via www.tevoetonline.nl. Om te kunnen stemmen is registreren noodzakelijk. Op het moment van schrijven van dit bericht was er sprake van een nek-aan-nekrace tussen Rhenen en Lochem, met een lichte voorsprong voor die laatste.