Jan Kottelenberg bij afscheid: ‘overheid moet loslaten’

0
Jan Kottelenberg tijdens zijn afscheid als wethouder van Lochem (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Lochem nam dinsdagmiddag (21/3) afscheid van wethouder Jan Kottelenberg. ,,Afscheid nemen is niet mijn sterkste kant. Liefst zou ik hier tot 6 april doorwerken en op 7 april in Neder-Betuwe aan de slag gaan als burgemeester. Alsof er niet gebeurd is”, zo zei de man die na 11 jaar wethouderschap vertrekt.

Hondenbaan
De hal van het gemeentehuis was volgestroomd met collega’s, burgers en vertegenwoordigers van organisaties van binnen en buiten de gemeente. Fractievoorzitter Pieter Bas ter Maat van Kottelenbergs eigen CDA voerde als eerste het woord. Hij herinnerde zich een uitspraak van de wethouder over zijn eigen job: ,,De leukste hondenbaan die er is.” Ter Maat memoreerde verder dat Kottelenberg de provincie miljoenen heeft gekost. Vanwege de grote infrastructurele werken die hij op de rails zette. Daaronder de Rondweg Eefde en de Rondweg-West in Lochem.

Zithouding
De Zutphense wethouder Annelies de Jonge sprak de gaande man toe namens de Cleantech Regio. Zij imiteerde een typerende zithouding van Kottelenberg als deze zich op zijn gemak voelt. ,,Je gaf mensen de ruimte en zorgde ervoor dat ze zich comfortabel voelden. Dat is zeker belangrijk in je nieuwe functie”, aldus De Jonge. Kottelenberg zei later in zijn eigen speech: ,,Dat soort dingen overkomen me soms.”

Beschouwen
Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve typeerde Kottelenberg als een man die kan beschouwen in een wereld waar schreeuwers vaak de boventoon voeren. ,,En je optimisme kenmerkt je ook. Je zei ooit: ‘Al vergaat morgen de wereld, dan plant ik vandaag nog een boom’.”

Derde termijn
De burgemeester wees er ook op dat al vaak is bewezen dat een derde termijn lastig is voor een wethouder. ,,Je krijgt dan te maken met dossiers die al minstens voor de tweede keer voorbij ziet komen en met een gemeenteraad die het wiel opnieuw wil uitvinden.” Van ‘t Erve vindt het dan ook begrijpelijk dat Kottelenberg ging op zoek ging naar iets nieuws.

Lees verder onder de foto…

Jan Kottelenberg en zijn vrouw Marijke luisteren naar een speech van burgemeester Van ‘t Erve (foto: LochemsNieuws)

Vogels
Kottelenberg zelf nam zijn carrière als wethouder in vogelvlucht door met de aanwezigen. Het ging zelfs even letterlijk over vogels: de roeken die de rondweg in Lochem zo lang hebben opgehouden. ,,Het zijn zangvogels heb ik geleerd. Geen krasvogels.”

Loslaten
De drie sleutelwoorden van zijn toespraak waren vertrouwen, verbinden en loslaten. Dat laatste benadrukte hij door te zeggen dat hij heeft genoten van de vele initiatieven in de gemeente en de overheid, na het geven van vertrouwen en het leggen van de verbinging, moet leren loslaten. ,,Onze inwoners zijn mondig en komen met mooie ideeën. We moeten als overheid niet denken dat we alles zelf moeten doen”, zo zei hij.

Gift
De wethouder had gevraagd om in plaats van cadeau’s een gift op een bankrekening te storten. Als dat voldoende oplevert ziet hij graag dat er een oplaadpunt voor elektrische fietsen in het centrum van Lochem komt. ,,En als er nog geld over is mogelijk ook nog in een andere kern.” En… hij wil er géén bordje bij.