Gorssel: biefstukkenkoning ‘Loetje’ overleden

0
Loetje in Gorssel, met links museum MORE. (foto: LochemsNieuws)

GORSSEL – Biefstukkenkoning Ludwig ‘Loetje’ Klinkhamer (83) is overleden. Hij legde de basis voor het ‘imperium’ dat inmiddels 12 Loetje-restaurants omvat. Waaronder die in de voormalige Roskam in Gorssel.

Loetje Klinkhamer op een foto die ter herinnering in het restaurant in Amsterdam-Zuid staat.

Smeuïg
Het is de media niet ontgaan. Van NRC tot Volkskrant en van de Linda tot horeca-vakbladen, allemaal brengen ze nog een keer het smeuïge verhaal van Loetje. Een jongen uit een gezin met smetten. Zoals zijn van oorsprong Oostenrijkse moeder die het in oorlog aanlegde met de Duitsers. Of zijn halfbroer Richard Klinkhamer – geboren uit een buitenechtelijke relatie van zijn moeder met een veldwachter en die bekend werd al schrijver maar vooral ook als moordenaar. Hij bracht in 1991 zijn echtgenote om het leven. De moord werd pas in 2000 opgelost. Richard overleed begin vorig jaar.

Gehaktdag
Met name het oorlogsverleden van zijn moeder deed Ludwig besluiten om zijn eigen weg te kiezen en voortaan als Loetje door het leven te gaan. Hij begon een slagerij in de Amsterdamse Jordaan en huldigde het principe: ‘woensdag gehaktdag’. Die dag at hij steevast een bal gehakt.

Café
Het slagersleven beviel na enige tijd niet meer. Het gaf hem te weinig ruimte om een borrel te drinken en een potje te klaverjassen met vrienden. In 1977 werd hij cafébaas in Amsterdam-Zuid. Je kon er een uitsmijter, een tosti en uiteraard een broodje bal krijgen, maar dat was het ook wel. Maar kantoormensen uit de omgeving van het nabijgelegen Museumplein wilden meer. En zo kwam de biefstuk in het leven van Loetje Klinkhamer.

Dunne pan
Flinke biefstukken van zo’n 2 ons. In de margarine gebakken in een dunne stalen pan die nooit werd afgewassen, alleen omgespoeld. Frites en sla kreeg je erbij. Geen kruiden en vooral geen saus. Het café werd van lieverlee een eetcafé maar zonder de charme van een echte Amsterdamse bruine kroeg te verliezen.

Museum MORE en Loetje in Gorssel. (foto: LochemsNieuws)

Zoon
Midden jaren ’90 deed Loetje de zaak over aan zijn zoon Jaap die er sindsdien de scepter zwaait. Er zijn inmiddels 12 Loetje-restaurants, waarvan 5 in Amsterdam. In Gorssel behoort ook een hotel met een vergader- en zalenvoorziening tot het bedrijf. De voormalige Roskam staat naast het Museum MORE dat veel bezoekers trekt.

Jubileum
Loetje Klinkhamer was nog vaak te vinden in de zaak waar het allemaal begon. Het 40-jarige jubileum maakte hij nog mee. Hij deed nog allerlei kleine klusjes in de zaak. Op 24 februari maakte hij daar een fatale val van de trap.